Ostropest plamisty, czyli naturalny lek na wątrobę i cukrzycę

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Ostropest plamisty jest naturalnym środkiem leczniczym, stosowanym głównie w leczeniu dolegliwości wątrobowych. Niektórzy są jednak zdania, że roślina ta ma znacznie szersze zastosowanie i potrafi pomóc w leczeniu na przykład cukrzycy typu 2. 

 

Ostropest plamisty jest rośliną pochodzącą z krajów śródziemnomorskich i należy do tej samej rodziny, co na przykład stokrotka. Różne części rośliny mogą być stosowane do leczenia różnych schorzeń. Najsilniejsza i zarazem najbardziej znana właściwość ostropestu plamistego, to leczenie chorób i dolegliwości wątrobowych, takich jak:

  •  marskość wątroby,
  •  żółtaczka,
  •  zapalenie wątroby,
  •  problemy z woreczkiem żółciowym.

Niektóre badania dowiodły, że zażywanie ostropestu plamistego pomaga w ochronie serca, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także pomaga w wyrównaniu poziomu cukru u osób zmagających się z cukrzycą typu 2.

 

Ostropest zawiera aktywny składnik – sylimarynę, która działa jak przeciwutleniacz, walcząc z wolnymi rodnikami. Naukowcy sądzą, że wywołuje to efekt detoksykujący, który ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby.

 

Miejscowe stosowanie olejku z ostropestu plamistego może znacznie poprawić stan naszej skóry. Badania z 2015 roku wykazały, że ostropest ma właściwości lecznicze wobec stanów zapalnych skóry, a także zapobiega jej starzeniu. W 2006 roku udowodniono także, że spożywanie ostropestu ma duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.   

 

Wstępne badania przeprowadzone na zwierzętach w 2016 roku wykazały, że zawarta w ostropeście sylimaryna skutkuje zmniejszeniem masy ciała. Powstały więc sugestie, że ostropest może być dodatkowym środkiem wspomagającym dla osób będących na diecie.

 

 

Zażywanie ostropestu może także zmniejszyć oporność na insulinę, co z kolei wspiera leczenie cukrzycy. Prozdrowotne zioło chroni także drogi oddechowe, dzięki czemu pomaga w leczeniu objawów alergicznych oraz astmy.

 

W 2016 roku udowodniono, że zażywanie ostropestu plamistego może ograniczać rozprzestrzenianie się niektórych rodzajów nowotworów. Stosowanie ekstraktu z ostropestu może na przykład hamować wzrost komórek nowotworowych jelita grubego.

 

Co ciekawe, picie naparu z ostropestu może zapobiegać utracie masy kostnej. Jest to właściwość, która powinna szczególnie interesować kobiety przechodzące menopauzę, gdy obniżony poziom estrogenu skutkuje wyższym ryzykiem złamań.

 

Naukowcy są także zdania, że zażywanie ostropestu może zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, ponieważ ostropest wzmacnia odporność naszego organizmu na stres oksydacyjny. Wzmocnieniu ulega także nasz układ odpornościowy, który lepiej radzi sobie w zderzeniu jakąkolwiek z infekcją.

 

Jeśli zdecydujesz się na zakup ostropestu, warto jest korzystać ze sprawdzonego źródła. Należy pamiętać, że zioło to może łatwo wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego dodatkowa suplementacja powinna być konsultowana z lekarzem.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika wiktor wektor

Zioła mają wiele

Zioła mają wiele prozdrowotnych działań a wiele chwastów jest też ziołami leczniczymi. Najważniejsze jednak by pożywienie było twoim lekarstwem a nie obciążeniem. Wiedzą to doskonale dzikie zwierzęta takie jak sarny, które pasąc się na nazwijmy to "łące" w ciągu 1 godziny potrafią konsumować do 50 gatunków roślin będących ziołami - nie całych aż do ziemi lecz skubiąc je by roślina przetrwała. Człowiek powinien robić podobnie.. jeść często, małe porcje i sięgać po różne składniki w zależności od aktualnego zapotrzebowania organizmu, w który należy się "wsłuchać". Jednocześnie należy pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu pokarmu pod względem wilgotności (70%) jak i odczynu (!), dobierając pokarmy tak by jeść razem to co przeciwstawne. Czyli tłuste z kwaśnym, mdłe z ostrym itd. Nie należy też zapominać o własciwej temperaturze jedzenia, które nie powinno być zbyt chłodne ani za gorące. Optymalna temperatura pożywienia to ok. 40*C

0
0

Skomentuj