Owoce chronią przed udarem mózgu i zawałem serca

Kategorie: 

www.123rf.com

Spożycie zaledwie 1-2 kawałków owoców dziennie wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu o 40%. Poinformowali o tym naukowcy z Oxford University, którzy poddali badaniom prawie 500.000 ludzi przez siedem lat.

 

Okazało się, że ludzie, którzy na co dzień spożywają nawet niewielką ilość owoców, rzadko mają do czynienia z chorobami serca i obydwoma rodzajami udarów mózgu (niedokrwiennym i krwotocznym). Ilość spożywanych przez uczestników badania owoców oceniano w pięciu kategoriach: "nigdy", "raz w miesiącu", "1-3 razy w tygodniu", "4-6 razy w tygodniu" oraz "na co dzień". Wyniki badań i wieloletnich obserwacji jasno pokazały, że im częściej ludzie jedli owoce, tym mniejsze pwystępowało u nich ryzyko wystąpienia chorób serca i udarów mózgu.

 

W porównaniu z osobami, którzy nie jedli owoców, u ludzi jedzących je na co dzień, wskaźniki chorób układu sercowo-naczyniowego były zmniejszone o 15%. Ryzyko wystąpienia niedokrwiennego udaru zmniejszała się o 25%, a udaru krwotocznego – aż o 40%. Dodatkowo, miłośnicy owoców mieli zazwyczaj znacznie mniejsze ciśnienie skurczowe (o 3,4 mm Hg) i rozkurczowe (o 4,1 mm Hg) krwi, podaje The Telegraph.


Badaniem objęto osoby, które w początkowej fazie eksperymentu nie miały żadnych problemów zdrowotnych. W ciągu siedmiu lat obserwacji zanotowano wśród nich 19.300 przypadków chorób serca i 19.689 przypadków udaru mózgu.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj