Picie alkoholu chroni przed zakrzepicą

Kategorie: 

www.sxc.hu

Powszechnie znane są negatywne skutki spożywania alkoholu. Szkodliwy dla układu pokarmowego i nerwowego, potrafi silnie uzależnić. Jednak, co pokazały ostatnie badania, spożywanie piwa i wina chroni przed chorobą zakrzepowo-zatorową, ale tylko mężczyzn, i to tylko tych, którzy alkoholu nie nadużywają.

 

 

Tworzenie się skrzepów w naczyniach, niezależnie od tego czy w tętnicy, czy w żyle, zależy od wielu czynników, takich jak palenie tytoniu, masa ciała, wiek, itp. Jednak wpływ alkoholu na powstawanie skrzepów krwi był do tej pory bardzo dyskusyjny: niektórzy twierdzili, że spożywanie alkoholu zapobiega zakrzepicy, a nni dochodzili do przeciwnych wniosków.


Tematem zajęli się naukowcy z Uniwersytetu w Aarhus (Dania). Przenalizowali oni związek pomiędzy spożyciem alkoholu, a prawdopodobieństwem wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej. Do badania wykorzystano dane pochodzące od 27.000 kobiet i 29.000 mężczyzn, zebrane w ciągu dziesięciu ostatnich lat. Wyniki badań okazały się dość interesujące: okazuje się, że alkohol zapobiega tworzeniu się skrzepów we krwi, ale tylko u mężczyzn i to tylko tych, którzy w umiarkowany sposób spożywali alkohol (tygodniowa dawka mieści się w zakresie 70-250 ml). Jeśli mężczyźni pili większe ilości napojów alkoholowych, prawdopodobieństwo wystąpienia u nich zakrzepicy gwałtownie wzrastało. U kobiet niestety nie wykryto podobnej zależności. 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze

Skomentuj