Kategorie:
Zdaniem naukowców picie umiarkowanych ilości czerwonego wina może mieć dobry wpływ na florę bakteryjną jelit. Wystarczy jeden kieliszek wypijany raz na dwa tygodnie, aby znajdujące się w napoju polifenole z ciemnych odmian winogron pozytywnie oddziaływały na nasz układ trawienny.
Czerwone wino zawiera cenne polifenole, takie jak resweratrol. Wydłużają one życie drożdży, a także bakterii żyjących w naszych jelitach. Może to pomóc w odbudowie pożytecznej flory bakteryjnej jelit u osób, które borykają się z problemami dolnego odcinka układu pokarmowego.
Współczesny stresujący styl życia, dieta oparta na wysokoprzetworzonych produktach spożywczych oraz przyjmowanie niektórych leków może zachwiać równowagę flory bakteryjnej w naszych jelitach. Prowadzi to do problemów trawiennych, a także ogólnego złego samopoczucia, spadku odporności i braku energii. Zdaniem naukowców wsparciem w odbudowie zdrowego mikrobiomu jelitowego może być wypijanie sporadycznej lampki czerwonego wina.
Badania naukowe opublikowane w czasopiśmie Gastroenterology skupiały się na tysiącach mieszkańców Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Holandii. Pytano ich o nawyki żywieniowe, a także jaki i w jakich ilościach piją alkohol. To właśnie na podstawie tego wywiadu ustalono, że osoby pijące czerwone wino posiadają bogatszą florę bakteryjną jelit. Pomagało nawet sporadyczne picie – jedna szklanka na tydzień lub dwa. Warto jednak nadmienić, że żaden z uczestników badania nie miał problemów alkoholowych.
Choć badanie miało charakter wyłącznie obserwacyjny i nie można udowodnić, że odnotowany efekt został spowodowany właśnie przez czerwone wino, to wnioski nasuwają się same. To dopiero początek zgłębiania zależności pomiędzy piciem czerwonego wina a stanem flory bakteryjnej jelit. Być może w przyszłości badacze będą chcieli zgłębić ten temat.
Skomentuj