Picie dwóch filiżanek kawy dziennie może ograniczyć ryzyko wystąpienia raka wątroby

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Dobre wieści dla miłośników kawy. Kawa pita każdego dnia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby – sugerują najnowsze badania. Działanie ochronne wykazuje również kawa bezkofeinowa.

 

Naukowcy ze szkół wyższych w Southampton oraz Edynburgu w Wielkiej Brytanii przeprowadzili metaanalizę 26 poprzednich badań, w których wzięło udział ponad 2 miliony uczestników. Badano powiązania między spożyciem kawy a rakiem wątrobowokomórkowym (HCC) – najczęstszą formą pierwotnego raka wątroby.

 

W 2016 roku Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport oceniający 1000 badań i twierdzący, że istnieją dowody na to, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko występowania raka wątroby oraz raka szyjki macicy.



Rak wątroby jest szóstym najczęściej rozpoznawanym nowotworem na świecie, jednak ze względu na jego złe rokowania, jest to druga najczęstsza przyczyna śmierci z powodu nowotworu. HCC stanowi aż 90 % przypadków przewlekłej choroby wątroby, przeważnie występuje u osób starszych, które cierpią na marskość wątroby. Ze względu na złe rokowanie tylko 10-37 % pacjentów kwalifikuje się do usunięcia guza.

 

Picie jednej filiżanki kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia HCC o 20 %. Za to dwie filiżanki dziennie mogą zmniejszyć ryzyko aż o 35 %. Odkryto, że kawa bezkofeinowa także zapewnia ochronę, choć jej korzyści są mniejsze. Naukowcy uważają, że kawa stosowana z umiarem może być doskonałym przykładem medycyny naturalnej.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj