Piwo posiada niespodziewane właściwości zdrowotne

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Jak donoszą najnowsze badania, jeden ze składników zawartych w piwie może mieć bardzo dobry wpływ na nasz metabolizm. Zgodnie z artykułem opublikowanym w czasopiśmie naukowym Scientific Reports, picie piwa może zapobiegać cukrzycy, a wszystko z powodu ksantohumolu – kluczowego składnika stosowanego do produkcji piw, który podczas badań zmniejszył insulinooporność u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą.

 

Jak wiemy, insulinooporność prowadzi do cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych, które zwiększają ryzyko nadciśnienia, chorób serca oraz przyrostu masy ciała. Okazuje się jednak, że istnieje substancja, która może nam pomóc w walce z tym szeregiem dolegliwości.

 

Naukowcy zalecają jednak wszystkim, którzy myślą już o zwiększonym piciu piwa, aby ochłodzili swój entuzjazm. Ksantohumol nie stanowi jedynego składnika, który jest obecny w tym napoju alkoholowym. Zbyt częste picie piwa to spory nadmiar kalorii, który jest dostarczany do organizmu i z pewnością nie pomoże nam w leczeniu insulinooporności.

Mimo wszystko sporadyczne spożywanie piwa nie powinno nam zaszkodzić. Zawiera ono jeszcze jedną, interesującą właściwość – może zmniejszać nasz apetyt. To także skutek działania ksantohumolu, który pomaga obniżyć poziom hormonu, zwanego leptyną. Leptyna sygnalizuje mózgowi sytość i jeśli często się przejadamy, nasz organizm staje się oporny na leptynę, a w konsekwencji jemy jeszcze więcej. Wyniki badań uzyskane przez naukowców mogą przyczynić się do stworzenia nowych metod leczenia z ksantohumolem. 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj