Pojawiły się pomidory ze zintegrowanym lekiem na chorobę Parkinsona

Kategorie: 

Źródło: tg

Produkt modyfikowany genetycznie rozwiąże dwa główne problemy pacjentów z chorobą Parkinsona - skutki uboczne syntetycznego leku oraz dostępność tej substancji w biednych krajach.

Brytyjscy naukowcy stworzyli pomidora wzbogaconego lekiem na chorobę Parkinsona - lewodopą (L-DOPA) - aminokwasowym prekursorem dopaminy. Lek ten został opracowany w 1967 roku i nadal pozostaje najpopularniejszym lekiem przeciw parkinsonizmowi.

 

Przede wszystkim naukowcy planowali uczynić lek bardziej przystępnym cenowo w krajach rozwijających się, gdzie jego ilość jest ograniczona lub cena jest zbyt wysoka dla populacji. Z drugiej strony, naturalne źródło L-DOPY przyniesie korzyści osobom cierpiącym na skutki uboczne chemicznie syntetyzowanej L-DOPY.

 

Naukowcy zmodyfikowali owoc pomidora, dodając gen odpowiedzialny za syntezę L-DOPA w burakach, gdzie bierze udział w produkcji barwników betalainowych. L-DOPA jest wytwarzana z aminokwasu tyrozyny, który występuje w wielu produktach spożywczych. W efekcie osiągnęły poziom 150 mg L-DOPA na kilogram pomidorów. Celem jest teraz stworzenie linii produkcyjnej, na której L-DOPA jest ekstrahowana z pomidorów i rafinowana do produktu farmaceutycznego.

 

Eksperci twierdzą, że jest to łatwiejszy i tańszy sposób wytwarzania L-DOPY, który może być stosowany w regionach o nawet bardzo słabej infrastrukturze.

 

Obecnie najbardziej rozpowszechnioną formą leku jest synteza chemiczna, ale są też naturalne źródła L-DOPY. Wiadomo, że tylko kilka roślin zawiera mierzalne ilości tej cząsteczki i najczęściej występuje w nasionach.

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)

Skomentuj