Pół łyżki oliwy z oliwek dziennie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej o 21%

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Pojawiły się kolejne badania potwierdzające pozytywny wpływ oliwy z oliwek w diecie na poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Zdaniem specjalistów żywieniowych oleje roślinne stanowią jedno z najcenniejszych źródeł tłuszczu w naszej diecie. Wśród nich nieprzerwanie szczególnym uznaniem cieszy się oliwa z oliwek – składnik diety śródziemnomorskiej uważanej za jedną z najzdrowszych diet na świecie.

Badacze zaprezentowali wnioski płynące z przeprowadzonego badania dla stowarzyszeń naukowych American Heart Association oraz Cardiometabolic Health w Phoenix. Wyniki dotyczą długoterminowych badań prowadzonych od 1990 roku. Okazuje się, że spożywanie zaledwie ½ łyżki oliwy z oliwek każdego dnia zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych aż o 15%, w tym choroby wieńcowej o 21%. Dotychczas konsumpcja oliwy z oliwek była kojarzona z dbaniem o zdrowie serca przede wszystkim przez Europejczyków. To pierwsze badania wykazujące te same zależności w przypadku Amerykanów.

Oliwa z oliwek stanowi prosty sposób na zastąpienie niezdrowych, nasyconych tłuszczów lub tzw. tłuszczów trans w codziennej diecie. Jest bogatym źródłem omega-3 zmniejszających stany zapalne w organizmie, a także normujących poziom cholesterolu we krwi. Stosowanie diety z zawartością oliwy z oliwek wiąże się również poprawą funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło czy majonez, pod względem zdrowotnym stanowią znacznie gorsze rozwiązanie od oliwy z oliwek. Badania przeprowadzone przez Amerykanów wskazują jednak na to, że oprócz oliwy z oliwek warto spożywać także inne oleje roślinne. Zawsze stanowią one lepszą alternatywę dla tłuszczów zwierzęcych. Przykładowo w Polsce bardzo dobrą renomą cieszy się olej rzepakowy. W przypadku oliwy zdrowe są nawet te produkty, które przeszły wielokrotne tłoczenie, choć, jak wiadomo, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera najwięcej cennych dla zdrowia polifenoli.

Jeżeli zależy nam na zdrowym układzie sercowo-naczyniowym, oprócz zamiany w naszej diecie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze roślinne powinniśmy zadbać także o kilka innych aspektów swojego życia. Badacze wskazują w tym przypadku przede wszystkim na regularną aktywność fizyczną, unikanie stresu, a także okresowe kontrole stanu zdrowia.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika loko

Tylko gdzie kupić prawdziwą

Tylko gdzie kupić prawdziwą oliwę z oliwe? Oliwa z oliwek to chyba najczęściej fałszowany olej roślinny, zwłaszcza przez Włochów.

0
0

Skomentuj