Pomidory i jabłka przyspieszają proces regeneracji płuc po rzuceniu palenia

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Dieta obfitująca w pomidory oferuje nam wiele korzyści zdrowotnych – od zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka skóry aż o 50%, po codzienne wspieranie pracy układu odpornościowego. Niedawno naukowcy dokonali kolejnego odkrycia właściwości pomidorów – okazuje się, że pokarm ten może regenerować płuca byłych palaczy, a także spowalniać zniszczenia powodowane dymem tytoniowych u osób, które stale palą.


Każdego roku ponad połowa wszystkich dorosłych palaczy próbuje skończyć ze swoim nałogiem. Rzucenie palenia w ogromnej mierze zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym choroby i nowotwory płuc, a także przedwczesnej śmierci. Płuca zaczynają się regenerować, gdy tylko palenie zostanie przerwane, jednak proces ten może zająć wiele lat.

 

Kolejnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę jest to, że ludzkie płuca osiągają pełną dojrzałość w wieku 20-25 lat. Po 35 roku życia wydolność płuc zaczyna maleć, a oddychanie staje się stopniowo coraz trudniejsze. Nasza przepona słabnie, co zmniejsza zdolność do wdychania i wydychania, a mięśnie, które utrzymują nasze drogi oddechowe otwarte tracą elastyczność. 

Niedawne badania wykazały, że dieta bogata w owoce i warzywa – szczególnie pomidory i jabłka, może spowolnić spadek wydolności funkcjonowania płuc u byłych palaczy aż o 10 lat. Udowodniono, że osoby, które spożywają więcej niż trzy porcje owoców i warzyw dziennie posiadają swoje płuca w znacznie lepszym stanie nawet jeśli kiedyś paliły. Co ważne, efekt ten był widoczny jedynie w przypadku spożywania świeżych, nieprzetworzonych warzyw i owoców.

 

Odkrycie sugeruje, że w świeżych pomidorach oraz jabłkach mogą występować szczególne składniki, które pomagają w naprawie uszkodzeń płuc spowodowanych paleniem wyrobów tytoniowych. Taka informacja może przydać się osobom, które wśród swoich postanowień noworocznych mają rzucenie palenia. Jeśli chcemy szybciej odczuć poprawę naszego stanu zdrowia – jedzmy pomidory oraz jabłka.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj