Posiłki wysokobiałkowe mogą zagrażać zdrowiu serca

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W ostatnim czasie coraz więcej osób stosuje diety wysokobiałkowe. Ich popularność wynika z tego, że podczas ich stosowania łatwiej jest zgubić zbędne kilogramy i zbudować masę mięśniową. Jednak na podstawie nowego badania analizującego dane medyczne tysięcy ludzi wywnioskować można, że nadmierna zawartość białka w diecie zwiększa ryzyko schorzeń kardiometabolicznych. Czy wobec tego powinniśmy ograniczyć jego spożycie?

Niedawno przeprowadzone badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie Medical News Today, sugeruje, że nadmierne spożycie białka, a konkretniej aminokwasów siarkowych, może powodować choroby sercowo-naczyniowe takie jak miażdżyca. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii.

Białka składają się z małych związków chemicznych, czyli aminokwasów. Dwa z nich zawierają w sobie pierwiastki siarki, przez co nazywa się je aminokwasami siarkowymi. Mowa o metioninie i cysteinie – nasz organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania i musi pozyskiwać je z pożywienia. Jednak podobnie jak w przypadku wielu innych składników odżywczych, jeśli spożywamy je w nadmiarze, mogą wyrządzić nam więcej szkody niż pożytku. Właśnie do takich wniosków doszli badacze z Penn State.

Naukowcy monitorowali dietę oraz stan zdrowia ponad 11 tysięcy uczestników badania, którzy udostępnili im swoje dane medyczne poprzez organizację Centers for Disease and Prevention. Na podstawie pozyskanych danych badacze opracowali złożone kryterium oceny ryzyka choroby kardiometabolicznej. Oceniano indywidualne ryzyko każdego uczestnika względem doświadczenia choroby serca, udaru mózgu oraz cukrzycy. Wykorzystywano do tego charakterystyczne biomarkery występujące we krwi pacjentów: poziom cholesterolu, trójglicerydów, glukozy oraz insuliny. Krew pobierano na czczo, po upływie od 10 do 16 godzin po ostatnim spożytym posiłku.

Na wartości uwzględnionych przez naukowców biomarkerów mogą mieć wpływ długoterminowe nawyki żywieniowe. Dlatego przeanalizowano również informacje na temat tego, jak odżywiają się uczestnicy badania. Końcowa analiza badaczy wykazała, że średnie spożycie aminokwasów siarkowych u badanych osób było prawie 2,5 razy większe od średniego zapotrzebowania, które wykazuje organizm. Co ciekawe, osoby z najwyższym spożyciem aminokwasów siarkowych posiadały również najgorsze wyniki badań krwi pod kątem biomarkerów chorób kardiometabolicznych. Korelacja ta utrzymała się także po wzięciu pod uwagę czynników takich jak płeć, wiek oraz historia chorobowa.

Niestety, aminokwasy siarkowe występują w prawie wszystkich produktach spożywczych z wyjątkiem ziaren, owoców i warzyw. Największą ich zawartość posiada jednak mięso oraz inne pokarmy wysokobiałkowe. Naukowcy zalecają zatem ich ograniczenie na rzecz spożycia większych ilości owoców, warzyw oraz ziaren.

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)

Skomentuj