Powstało pierwsze na świecie piwo z probiotykiem

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Zespołowi naukowców w Singapurze udało się wyprodukować nietypowy napój alkoholowy, który zawiera probiotyki. Spożywanie wypracowanego przez badaczy piwa może przyczynić się do poprawy zdrowia jelit i odporności.

 

Istnieje wiele probiotyków na bazie mleka, ale nigdy nie próbowano stworzyć takiego piwa, głównie dlatego, że kwas chmielu ogranicza wzrost i przeżycie potencjalnych probiotyków. Zadaniu sprostali naukowcy z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze.

 

Udało się opracować kwaśne piwo, które może wspierać szczep probiotyczny znany jako Lactobacillus paracasei L26. Ten konkretny probiotyk znajduje się w ludzkich jelitach i jest w stanie regulować układ immunologiczny.



W piwie użyto bakterii kwasu mlekowego, do jego wytworzenia przyczyniły się cukry obecne w beczce, przez co napój ma intensywny, smaczny aromat. Warzenie produktu trwa około miesiąca, a jego zawartość alkoholu to około 3,5%.

 

Przyjmowanie probiotyków zaleca się podczas stosowania wyjaławiających florę jelitową leków. Nowe piwo może być korzystnym rozwiązaniem dla osób z problemami zdrowotnymi, które muszą przyjmować probiotyki. Naukowcy mają już patent na swoje odkrycie, aby powstrzymać innych przed kopiowaniem receptury, a piwo może już niedługo pojawić się na półkach sklepowych.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj