Poznaj 8 powodów, dla których warto spożywać kolendrę

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Kolendra siewna to popularne zioło pokrewne natce pietruszki, marchwi i selera, które stosuje się w potrawach na całym świecie. Podkręca ono smak zup, sosów oraz sałatek, szczególnie tych w stylu azjatyckim. Za charakterystycznym smakiem kryją się jednak wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Dlaczego zatem warto spożywać kolendrę?

 

  1. Obniża poziom cukru we krwi

Nasiona kolendry, a także wykonane na jej bazie olejki i ekstrakty mogą obniżać poziom cukru we krwi. Działanie to jest na tyle intensywne, że powinni na nie uważać ludzie, którzy przyjmują leki na cukrzycę, ponieważ poziom cukru może ulec niebezpiecznemu niebezpiecznemu obniżeniu. Spożywanie kolendry ma także dobry wpływ na przyswajanie insuliny, dlatego może być zalecane osobom cierpiącym na insulinooporność.

  1. Wzmacnia odporność

W kolendrze siewnej zawarte są antyoksydanty wzmacniające układ odpornościowy i zwalczające stany zapalne. Należy do nich m.in. terpinen, kwercetyna czy tokoferole. W jednym z badań dowiedziono przykładowo, że przeciwutleniacze te spowolniają wzrost komórek raka płuc, prostaty, piersi oraz jelita grubego.

  1. Dba o zdrowe serce

Niektóre badania przeprowadzane na zwierzętach oraz próbkach laboratoryjnych sugerują, że spożywanie kolendry może ograniczać czynniki zwiększające ryzyko chorób serca, takie jak nadciśnienie czy wysoki cholesterol LDL. Udowodniono również, że kolendra działa moczopędnie, przez co wypłukuje zgromadzony w ciele nadmiar sodu i wody.

  1. Wspiera zdrowie mózgu

Wiele chorób neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona, choroba Alzheimera czy stwardnienie rozsiane, to wynik przewlekłych stanów zapalnych, które występują w organizmie. Przeciwutleniacze zawarte w kolendrze mogą pomóc w ich leczeniu. Badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z kolendry jest prawie tak samo skuteczny, jak diazepam – popularny lek przeciwlękowy.

  1. Poprawia pracę układu trawiennego

Spożywanie kolendry jest polecane osobom, które zmagają się z częstym dyskomfortem trawiennym w postaci bólu brzucha oraz wzdęć. W tradycyjnej medycynie irańskiej wyciąg z kolendry jest także stosowany jako naturalny stymulator apetytu – skuteczność tej metody potwierdzono również w badaniach naukowych na szczurach.

  1. Zwalcza infekcje

W kolendrze znajdują się związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, które mogą pomóc w leczeniu niektórych infekcji lub zatruć pokarmowych. Dotyczy to przykładowo infekcji dróg moczowych lub niebezpiecznej bakterii Salmonella.

  1. Chroni skórę

Kolendra może wspomagać leczenie dolegliwości skórnych, takich jak łagodne wysypki i podobne do nich stany zapalne. Przeciwutleniacze zawarte w ziole zapobiegają powstawaniu uszkodzeń komórkowych, które prowadzą do przyspieszonego starzenia się skóry, a także tym powstałym w wyniku promieniowania UVB.

  1. Pasuje do wielu potraw

Ważną zaletą kolendry jest jej uniwersalne zastosowanie w wielu potrawach kulinarnych – wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Nasiona kolendry różnią się smakiem od liści – możemy dodawać je na przykład do wypieków, pieczonych lub gotowanych warzyw. Z kolei sama natka najlepiej sprawdzi się w przypadku dekoracji sałatek, zup oraz makaronów. Z kolendrą bardzo dobrze komponuje się czosnek, sok z cytryny lub limonki, orzeszki ziemne oraz mleko kokosowe.

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj