Poznaj 8 właściwości zdrowotnych pigwy
Image
Pigwa to starożytny owoc pochodzący z różnych części Azji oraz krain leżących w obrębie Morza Śródziemnego. Uprawa pigwy sięga starożytnego Rzymu oraz Grecji, gdzie traktowano owoc jako symbol miłości i płodności. Choć dzisiaj pigwa jest znacznie mniej popularna, posiada bardzo bliskie pokrewieństwo z jabłkami oraz gruszkami. Od wieków stosuje się pigwy w medycynie naturalnej, ponieważ stanowią one skarbnicę cennych substancji odżywczych.
- Bogata wartość odżywcza
Pigwy zawierają dużo błonnika, a także kilka kluczowych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, dlatego warto włączyć je do prawie każdej diety. W ok. 90 g pigwy znajdują się 52 kalorie, 0,3 g białka, 13 g węglowodanów i 1,75 g błonnika. Wskazana porcja pigwy równa się także uzupełnieniu 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 1,5% witaminy B1, 2% witaminy B6, 13% miedzi, 3,6% żelaza, 4% potasu i 2% magnezu. Na tym jednak nie koniec, jeśli chodzi o wyjątkowy skład tych owoców.
- Źródło antyoksydantów
Pigwa sanowi źródło cennych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stres oksydacyjny, niwelują stany zapalne i chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Niektóre badania sugerują, że przeciwutleniacze znajdujące się w pigwach, takie jak kwercetyna i kemferol, mogą chronić organizm przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca czy nowotwory.
- Zmniejsza nudności w okresie ciąży
Jedne z najuciążliwszych dolegliwości zdrowotnych w okresie ciąży to zdecydowanie nudności. Badania, w których wzięło udział 76 kobiet, wykazały, że wypijanie 1 łyżki stołowej syropu z pigwy okazało się skuteczniejszym rozwiązaniem w łagodzeniu nudności niż suplementacja 20 mg witaminy B6.
- Łagodzenie problemów trawiennych
W medycynie naturalnej od lat stosowano pigwy do leczenia problemów trawiennych. Ostatnio przeprowadzone badania sugerują, że ekstrakt pozyskiwany z pigwy może chronić jelita przed uszkodzeniami w wyniku chorób zapalnych, takich jak zespół jelita drażliwego czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
- Wspomaganie leczenia wrzodów żołądka
Roślinne związki chemiczne, które występują w pigwach, mogą wspomagać leczenie wrzodów żołądka lub zapobiegać ich powstawaniu. Udowodniono tym samym, że picie soku z pigwy hamuje namnażanie się bakterii H. pylori. Ekstrakt z pigwy chroni także przed wrzodami żołądka wywołanymi spożywaniem alkoholu.
- Zmniejszenie objawów refluksu kwasowego
Osoby borykające się z uciążliwym refluksem powinny spróbować naturalnej terapii, która zakłada codzienne picie syropu z pigwy. Udowodniono, że jego spożywanie jest tak samo skuteczne, jak zażywanie leków specjalnie stworzonych do leczenia objawów refluksu.
- Ochrona przed niektórymi reakcjami alergicznymi
Pigwy mogą łagodzić różne objawy alergii, takie jak katar lub kaszel, poprzez tłumienie komórek odpowiedzialnych za reakcje alergiczne. Niektóre badania wykazały również, że wyciąg z owoców pigwy pomaga w leczeniu alergii objawiających się w postaci stanów zapalnych skóry.
- Właściwości antybakteryjne
Kilka badań dowiodło, że pigwy posiadają właściwości antybakteryjne zapobiegające namnażaniu się szkodliwych bakterii, takich jak E. coli czy S. aureus. Pojedynczy owoc pigwy zawiera 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która wspiera działanie układu odpornościowego.
Jak spożywać pigwy?
W przeciwieństwie do większości owoców, pigwy nie nadają się do spożywania na surowo, ponieważ posiadają bardzo twardy miąższ i wyjątkowo kwaśny smak. Z tego powodu z owoców pigwy najlepiej jest robić przetwory oraz syropy. Warto dodać niewielką ilość cukru i gotować na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną. Konfitura bądź syrop z pigwy to doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw, deserów, herbat oraz naparów ziołowych. Nadają im niepowtarzalny aromat, wzbogacając tym samym nasze doznania smakowe.
- Dodaj komentarz
- 1040 widoków