Poznaj niesamowite właściwości zdrowotne jagód goji

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W ostatnim czasie jagody goji, inaczej zwane kolcowojem chińskim, zyskały ogromną popularność. Przypisuje się im m.in. działanie przeciwstarzeniowe, regulujące cukier we krwi oraz wspierające funkcjonowanie układu odpornościowego. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że jagody goji są stosowane w Azji jako suplement diety oraz naturalny lek od ponad 2 tysięcy lat.

 

Oto prozdrowotne właściwości owoców kolcowoju chińskiego, które zostały potwierdzone przez współczesne badania naukowe:

 

Ochrona oczu

Wykazano, że jagody goji mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia jaskry. Uważa się, że działanie to wynika z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy w owocach, w szczególności zeaksantyny. Dzięki spożywaniu jagód goji spowalniamy także uszkodzenia wzroku spowodowane: światłem ultrafioletowym, wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym.

 

Wsparcie układu immunologicznego

Zawartość przeciwutleniaczy w owocach kolcowoju chińskiego wzmacniają nasz układ odpornościowy, który może skuteczniej zwalczać wolne rodniki oraz stany zapalne. Ponadto, jagody goji zawierają duże ilości witamin A i C, niezbędnych do budowania zdrowej odporności w organizmie.

 

Ochrona przed rakiem

Wysokie poziomy przeciwutleniaczy w owocach, czyli witaminy C, zeaksantyny oraz karotenoidów, odpowiadają za zwalczanie komórek nowotworowych. Przeciwutleniacze mogą spowolnić wzrost guza, zmniejszyć stany zapalne oraz pomóc w usunięciu szkodliwych substancji z organizmu.

Zdrowa skóra

Dzięki zawartości beta-karotenu jagody goji wspierają zdrowie naszej skóry. Regularne spożywanie owoców może więc skutkować zmniejszeniem podrażnień oraz uszkodzeń skóry, które powoduje światło ultrafioletowe.

 

Stabilizacja poziomu cukru we krwi

Badania z 2015 roku dowiodły, że spożywanie jagód goji pomaga w ustabilizowaniu poziomu insuliny oraz glukozy we krwi. Dietę z zawartością owoców kolcowoju chińskiego powiązano także z niższym poziomem cholesterolu we krwi.

 

Wsparcie zdrowia psychicznego

Regularne spożywanie jagód goji może znacząco poprawić nastrój, uśmierzając dolegliwości takie jak uczucie niepokoju czy problemy ze snem. Co więcej, osoby spożywające te owoce mają więcej energii, a ich układ trawienny działa sprawniej.

 

Zapobiegają uszkodzeniu wątroby

W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody goji są wykorzystywane do leczenia chorób wątroby. Badania naukowe dowiodły, że dieta z dodatkiem jagód pomaga w leczeniu stłuszczenia wątroby oraz raka wątroby.

 

Z czym jeść jagody goji?

Owoce kolcowoju chińskiego można nabyć już w większości supermarketów lub sklepów ze zdrową żywnością. Z powodzeniem możemy je spożywać jako dodatek do koktajlów owocowych, owsianek, jogurtów, sałatek, wypieków, deserów oraz sosów. Istnieje także wiele suplementów diety z zawartością jagód goji.

 

Należy mieć świadomość, że jagody goji mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym: z lekami rozrzedzającymi krew, lekami na nadciśnienie oraz lekami na cukrzycę. W takich przypadkach warto omówić z lekarzem nowy składnik diety.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj