Poznaj trzy najsilniejsze naturalne antybiotyki
Image
Zanim sięgniemy po asortyment aptek, warto jest zastanowić się, czy na nasze dolegliwości nie zaradzą naturalne składniki. Będzie to oszczędność zarówno dla naszej kieszeni, jak i dla zdrowia, ponieważ nie będziemy narażeni na działanie skutków ubocznych chemicznych leków. Poniższa lista stanowi jednak jedynie formę wspomagania leczenia. Z poważnymi dolegliwościami warto zawsze udać się do lekarza i z nim konsultować dalsze metody.
[ibimage==15023==400naszerokosc==Oryginalny==self==null]
1. Propolis – inaczej zwany kitem pszczelim, pochodzi z żywicy drzew lub krzewów oraz wydzieliny z gruczołów pszczelich. Zawiera wiele substancji chroniących nasze zdrowie, m. in. flawonoidy, estery, związki fenolowe, witaminy oraz mikroelementy
Szczególnie zalecany przy zapaleniu gardła, zatok oraz migdałków. Leczy choroby serca, wrzody, nieżyt żołądka, pomaga przy leczeniu miażdżycy. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi oraz likwiduje grzyby. Sprawdza się w przypadku chorób skórnych oraz wspomaga gojenie się ran.
Przy zakupie propolisu warto kierować się jego stężeniem, obecnie najsilniejsze oferowane dawki to 20%
[ibimage==15024==400naszerokosc==Oryginalny==self==null]
2. Imbir – roślina wspomaga odchudzanie, zawiera wiele przeciwutleniaczy, które radzą sobie z różnego rodzaju chorobami. Posiada działanie podobne do aspiryny, ponieważ rozrzedza krew w taki sam sposób. Imbir zawiera: olejki eteryczne, wapń, białko, potas, ginerol, błonnik, żelazo, fosfor, mangan, witaminę B1 oraz B2 oraz witaminę C.
Imbir to przede wszystkim idealny środek przeciw przeziębieniom. Pomaga w leczeniu gorączki, kaszlu, problemów żołądkowych. Posiada właściwości przeciwzapalne oraz rozgrzewające, korzystnie wpływa na krążenie krwi. Dodatkowo imbir radzi sobie z chorobą lokomocyjną, posiada właściwości detoksykacyjne i przyspiesza metabolizm. Osoby zmagające się z artretyzmem odczuwają mniejsze bóle przy regularnym spożywaniu imbiru. Spożywanie imbiru jest także polecane podczas diety antynowotworowej. Imbir może także okazać się pomocny w niwelowaniu migren.
[ibimage==15025==400naszerokosc==Oryginalny==self==null]
3. Czystek – jest ziołem wykazującym szczególne właściwości prozdrowotne. Spożywany w postaci naparów herbacianych potrafi niwelować wiele dolegliwości i znacznie poprawia naszą odporność. Zawiera wysoką dawkę polifenoli, posiada właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych.
Hamuje powstawanie i dalszy rozwój stanów zapalnych, wzmacnia go oraz dodaje energii. Ochrania naczynia krwionośne, stanowi również ważny element w walce z cholesterolem. Czystek wspomaga leczenie chorób gardła oraz kaszlu. Jest stosowany na biegunkę, alergię, choroby skóry oraz półpasiec.
Napar z czystka uzyskujemy zalewając wrzątkiem 1 dużą łyżkę ziela i parząc ją przez około 5 minut.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 11087 widoków
Z gruczołów psów? Dlatego
Z gruczołów psów? Dlatego nazywa się pszczeli? ;)
U mnie na pierwszym miejscu
U mnie na pierwszym miejscu pojawił się wyciąg z modrzewia dahurskiego. Za namową koleżanki spróbowałam go bez większego entuzjazmu na zasadzie, dobra spróbuję. Teraz jest zachwycona bo miałam skaczące ciśnienie i podwyższony cholesterol. nie jeszcze alarmujący ale pewnie to była kwestia czasu. Polecam zapoznanie się z tym specyfikiem bo naprawdę warto.
To jakis dziwny ten propolis
To jakis dziwny ten propolis z wydzieliny psow..ale moze tez pomaga wg Scarlet.Lepiej sprawdzic tekst zanim sie go pusci w obieg..dawno sie tak nie usmialam,wiec na pewno pomaga na humor :-)
Tak czytam i oczom nie
Tak czytam i oczom nie wierzę:
"Propolis – inaczej zwany kitem pszczelim, pochodzi z żywicy drzew lub krzewów oraz wydzieliny z gruczołów psów."
A konkretnie wydzielinę z którego psiego gruczołu, może krokowego?
Błąd został poprawiony :)
Błąd został poprawiony :)
''...ważny element w walce z
''...ważny element w walce z cholesterolem...''
proszę nie utrwalać tej zgubnej manipulacji
proszę zapoznać się z rzetelnymi badaniami i faktami czym i po co jest cholesterol
choćby informacje jakie przedstawia dr Jerzy Jaśkowski, lek. Hubert Czerniak,czy Jerzy Zięba
Dodaj komentarz