Poznaj właściwości selera - warzywa pełnego witamin
Image
Seler korzeniowy jest pożywnym warzywem o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Roślina zawiera wiele składników odżywczych, które mogą oferować szerokie korzyści zdrowotne. Co ciekawe, już starożytni Egipcjanie, Grecy oraz Rzymianie używali selera do celów leczniczych.
Seler to prawdziwa bomba odżywcza – znajdziemy w nim witaminę C, witaminę K, witaminę B-6, potas, fosfor oraz błonnik. Spożywanie tego warzywa może zmniejszyć nadciśnienie, a także polepszyć kondycję naszych kości.
Podczas badań wykazano, że regularne spożywanie selera zmniejsza ryzyko złamań. Naukowcy udowodnili także, że dieta z wysoką zawartością warzyw korzeniowych, do których należy seler, skutkuje obniżeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 aż o 13%.
Jedna porcja selera dostarcza do naszego organizmu około 66 kalorii, 2,34 g białka, 0,47 g tłuszczu, 14,35 g węglowodanów oraz 2,7 g błonnika. Seler jest także skoncentrowanym źródłem wielu składników odżywczych. Jedna porcja selera dostarczy do naszego organizmu aż 11% dziennego zapotrzebowania na błonnik, 13% potasu, 13% witaminy B-6, 18% fosforu, 21% witaminy C, a także aż 80% witaminy K.
Seler może być spożywany zarówno pieczony, gotowany, smażony, jak i na surowo. Jest to uniwersalne warzywo, które pasuje do wielu kuchni oraz potraw. Warto wiedzieć, że seler może być stosowany jako zdrowsza alternatywa dla ziemniaków, ponieważ posiada od nich 2 razy mniej kalorii oraz węglowodanów.
- Dodaj komentarz
- 1184 widoki
Warto też wiedzieć, że seler
Warto też wiedzieć, że seler jest warzywem najskuteczniej i najgorliwiej (czort wie, dlaczego..) magazynującym GLIFOSAT :) ... Lepiej, niż rzepak i dzisiejsza "pszenica" nawet :)