Produkty bezglutenowe mogą zawierać niebezpieczny alergen

Kategorie: 

www.123rf.com

Naukowcy z Kansas State University w oferowanych powszechnie produktach bezglutenowych znaleźli składnik wywołujący silne reakcje alergiczne. Według News-medical.net, mowa tu o łubinie - roślinie z rodziny bobowatych

 

Popularność i powszechne stosowanie łubinu jest uzasadnione. Roślina ta jest bogata w białko i błonnik, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i zawiera przy tym niewiele tłuszczu. Dlatego często stosuje się go jako zamiennik pszenicy w produktach bezglutenowych. Jednak obecnie specjaliści zalecają ostrożność w jego spożywaniu, zwłaszcza ludziom, którzy są uczuleni na soję i orzeszki ziemne. W łupinie tej rośliny  znajduje się bowiem to samo białko, które wywołuje reakcje alergiczne po spożyciu soi i orzeszków ziemnych. 

 

Naukowcy zalecają, aby przy pierwszych objawach alergii natychmiast udać się do lekarza. Co powinno nas zaalarmować? Objawy reakcji alergicznej mogą przybierać różną postać, może pojawić się pokrzywka, obrzęk warg, wymioty, trudności w oddychaniu, a nawet pełnoobjawowy wstrząs anafilaktyczny. Nawet osoby, które nie mają alergii na rośliny strączkowe powinni zachować ostrożność, ponieważ alergia na dany produkt może pojawić się na dowolnym etapie naszego życia.

 

 

 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj