Kategorie:
dreamstime.com
Według nowego badania, spożywanie przez kobiety w ciąży pożywienia bogatego w witaminę D może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia u dziecka alergii. Suplementy witaminowe nie mają takiego działania.
Jak podaje The Times of India, badaniem objęto 1248 matek. Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine obserwowali kobiety w pierwszym trymestrze ciąży. Badania kontynuowano do momentu, aż dzieci osiągnęły wiek siedmiu lat. Stwierdzono jednoznacznie, że przyjmowanie w trakcie ciąży witaminy D w ilości równoważnej do 236,5 ml mleka związane było ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kataru siennego u dziecka aż o 20%.
Najwięcej witaminy D znajduje się w rybach, jajach, produktach mlecznych, zbożach i grzybach. Reguluje ona układ odpornościowy, który odgrywa ważną rolę w rozwoju astmy i alergii. Przeprowadzone badania mogą wpłynąć na zmianę zaleceń dietetycznych dla kobiet w ciąży.
Skomentuj