Przyprawa curry i wchodząca w jego skład kurkumina regeneruje wątrobę

Image

źródło: dreamstime.com

Badania naukowe wykonane na Uniwersytecie Srinakharinwirot w Bangkoku potwierdzają zdumiewające właściwości regeneracyjne przyprawy zwanej kurkuminą. Okazało się, że zawarty w niej polifenol jest w stanie regenerować komórki wątroby.

 

Badania były prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych w różnych stanach.  Dzięki kurkuminie w diecie następowała fizyczna regeneracja komórek. Co więcej kurkumina w diecie wydaje się być świetnym środkiem zapobiegawczym cukrzycy.

 

Badania dowodzą, że istnieje korelacja między spożywaniem kurkuminy a występowaniem cukrzycy w obu typach. Tajowie prowadzili również badania nad kurkuminą podając ją w kapsułkach grupie 240 osób z objawami przedcukrzycowymi. Połowa dostawała w kapsułce kurkuminę a połowa placebo. Po dziewięciu miesiącach u 16 osób z próby placebo liczącej 116 ludzi rozwinęły się objawy cukrzycy typu II a u 119 ludzi łykających kurkuminę u nikogo choroba nie poszła dalej.

 

Oprócz tego kurkumina może działać, jako antyoksydant. Może być pomocna w leczeniu Alzheimera czy też wysokiego poziomu cholesterolu. Badania kliniczne z Indii dowodzą, że populacja mężczyzn w tym kraju bardzo rzadko zapada na powszechnego na Zachodzie raka prostaty i okazało, się również, iż to kurkumina znajdująca się w popularnej przyprawie powoduje powstawanie mechanizmu obronnego przed tą ciężką chorobą.

 

 

Ocena

Brak głosów
0
0
Brak głosów.

Dodaj komentarz

Treść tego pola jest prywatna i nie będzie udostępniana publicznie.