Regularne spożywanie grzybów zmniejsza ryzyko raka o 45%

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Niektóre rodzaje grzybów zawierają więcej składników odżywczych i przeciwutleniaczy, ale duża metaanaliza siedemnastu badań, obejmująca prawie 20 tys. przypadków raka, wykazała, że niezależnie od rodzaju, regularne spożywanie dowolnego grzyba zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju guza.

 

Zespół z University of Pennsylvania przeprowadził metaanalizę siedemnastu badań w latach 1966 - 2020, w których zbadano związek między występowaniem raka a obecnością grzybów w diecie. W sumie naukowcy przeanalizowali prawie 20 tysięcy przypadków raka i odkryli, że regularne spożywanie grzybów znacznie zmniejszyło ryzyko zachorowania na raka.

 

Grzyby są bogate w witaminy, składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Na przykład zawierają silny przeciwutleniacz ergotioneinę. Autorzy wyjaśniają, że w grzybach shiitake, boczniakach, maitake (żagwica listkowata) występuje on częściej niż w innych grzybach, ale nie miało to fundamentalnego znaczenia dla profilaktyki raka.

 

Naukowcy odkryli, że spożywanie co najmniej 18 gramów grzybów dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 45%. Naukowcy odkryli największy związek w przypadku raka piersi, ale odkrycie to może być tak istotne ze względu na występowanie dużej liczby ekspertyz, w których badano guzy piersi.

 

„Ogólnie rzecz biorąc, wyniki stanowią ważny dowód ochronnego działania grzybów przed rakiem” - skomentował współautor badania, John Ritchie.

 

Konieczna jest dalsza obserwacja, aby określić mechanizmy związane z tą ochroną, a także konkretne typy raka, które mogą odnieść największe korzyści z tej profilaktyki.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj