Kategorie:
Od dawna wiadomo, że owsianka jest bardzo pożyteczna dla zdrowia, ponieważ zawiera wiele witamin i składników odżywczych. Porcja owsianki na śniadanie jest cennym źródłem białka i witamin z grupy B. Poprawia pamięć, polepsza koncentrację i przyśpiesza przyswajanie wiedzy, przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Jak się okazało, to nie jedyne z ich pożytecznych właściwości.
Naukowcy z National Cancer Institute w Rockville (Stan Maryland, USA) przeprowadzili zakrojone na szeroką skalę badania i okazało się, że gotowane płatki owsiane przyczyniają się do zapobiegania nowotworom. Przeprowadzone badania udowodniły, że u ludzi, którzy regularnie jedzą owsiankę, istnieje zdecydowanie mniejsze ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Naukowcy szacują, że wystarczy spożyć 25 g płatków owsianych na dobę, aby zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu raka, aż o 20%. Badania naukowców trwały ponad 20 lat, a uczestniczyło w nich około 400 000 ludzi. Za najbardziej pożyteczne dla zdrowia zboże uznano właśnie owies, kolejne miejsca zajęły ryż i gryka.
Komentarze
Skomentuj