Rośliny strączkowe mogą pomóc stracić na wadze

Image

freeimages.com
Naukowcy twierdzą, że spożywanie 130 gramów fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy jest w stanie pomóc schudnąć. Nie wymaga to żadnych innych zmian w diecie, twierdzi The Herald Sun.
 
Naukowcy doszli do takiego wniosku po przeanalizowaniu wyników 21 badań klinicznych z udziałem 940 mężczyzn i kobiet. Okazało się, że gdy do diety wprowadzono dodatkową porcję roślin strączkowych, pacjentom udało się zrzucić średnio 0,34 kg w sześć tygodni. Utrata masy ciała była niewielka, jednak wyniki są imponujące, biorąc pod uwagę, że jednocześnie styl życia i dieta badanych nie uległa zmianie. 
 
Wiadomo, że spożywanie roślin strączkowych zwiększa uczucie sytości o 31%. Są one również pożyteczne dla serca, ponieważ zmniejszają poziom "szkodliwego" cholesterolu (lipoprotein o niskiej gęstości). Rośliny strączkowe charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że są trawione wolniej i nie powodują gwałtownego wzrostu stężenia cukru we krwi. Znajomość indeksu glikemicznego powinna być podstawą przy komponowaniu posiłków, jeśli cierpi się na cukrzycę lub otyłość.
 
 
 

 

Ocena

Brak głosów
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
0
0
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Brak głosów.

Dodaj komentarz

Treść tego pola jest prywatna i nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.