Selen – właściwości zdrowotne i źródła w diecie

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Selen zwykle występuje w żywności pochodzenia roślinnego oraz w mięsie – stanowi niezbędny dla zdrowia pierwiastek, z którego korzysta ludzki organizm. Jakie ilości selenu są zdrowe i które pokarmy stanowią jego najlepsze źródła?

Ponieważ selen wykazuje właściwości przeciwutleniające, stał się przedmiotem wielu badań naukowych. Dotyczyły one m.in. roli selenu w leczeniu astmy, łupieżu, bezpłodności oraz zapalenia stawów. Nie wszystkie wyniki są jednoznaczne, ale pewne właściwości zdrowotne selenu zostały potwierdzone.

Co istotne dla selenu, nie musimy go suplementować, ponieważ jesteśmy w stanie zapewnić jego odpowiednią dla naszego organizmu dawkę poprzez przemyślany dobór spożywanego pokarmu. Jest to tym ważniejsze, że zbyt duża dawka selenu może być toksyczna. Dzienne zapotrzebowanie na selen przez organizm dorosłej osoby wynosi 50 µg. U kobiet w ciąży może być to 70 µg. 

Źródła pokarmowe selenu

Najlepsze źródła selenu to zboża, orzechy włoskie oraz orzechy brazylijskie. Znajdziemy go również w wołowinie, drobiu oraz świeżych rybach morskich, takich jak tuńczyk, dorsz czy śledź. Należy mieć przy tym na uwadze, że przetwarzanie żywności pozbawia ją większości wartości odżywczych. Dlatego najlepsze źródła selenu to pokarmy spożywane na surowo.

Dlaczego selen jest ważny dla naszego zdrowia?

  • Odgrywa istotną rolę w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając ryzyko nadciśnienia i chorób serca.
  • Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzycę.
  • Wspiera pracę układu odpornościowego. Dzięki temu rzadziej doświadczamy stanów zapalnych oraz innych chorób.
  • Wspomaga pracę tarczycy, która wykorzystuje go podczas produkcji hormonów.
  • Zwiększa płodność mężczyzn, mając istotny wpływ na ruchliwość plemników. Pojawiły się także niepotwierdzone w pełni wnioski, że selen może mieć wpływ na jakość jajeczek w trakcie owulacji.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Skomentuj