Sezon na dynie rozpoczęty – poznaj właściwości zdrowotne tej wyjątkowej rośliny
Image
Choć pod względem botanicznym dynia stanowi owoc, to zwyczajowo traktujemy ją jako warzywo. Roślina ta nie tylko ładnie prezentuje się w ogrodzie – warto wzbogacić nią swój jesienny jadłospis. Dynie są niskokaloryczne, ale za to pożywne i sycące.
Jedna szklanka pokrojonej w kostkę dyni zawiera zaledwie 30 kalorii, co przekłada się średnio na 7 g węglowodanów i 1 g białka. Reszta jej objętości to woda, błonnik, witaminy A, E i C, przeciwutleniacze, a także potas. Z tego powodu warto przyrządzać na bazie dyni zupy kremy, dodawać ją do gulaszów czy smażyć ją startą w podobnej postaci co placki ziemniaczane.
Zapobieganie chorobom przewlekłym i nowotworom
Wolne rodniki gromadzą się w naszym organizmie z powodu stresu oksydacyjnego. Mogą wywoływać niebezpieczne choroby przewlekłe, takie jak nowotwory czy choroby serca. Na szczęście możemy neutralizować je dzięki przeciwutleniaczom, które znajdują się m.in. w dyni, nadając jej charakterystyczny, pomarańczowy kolor. Przeciwutleniacze, o których mowa, to oczywiście alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna.
Wzmocniona odporność
Dynia obfituje w witaminę C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Takie wsparcie przyda się szczególnie jesienią, gdy temperatura zaczyna spadać, a coraz więcej osób łapie przeziębienie lub grypę. W 100 g dyni może znajdować się nawet do 9 mg witaminy C.
Ochrona oczu
Beta-karoten zawarty w dyni dostarcza naszemu organizmowi sporą dawkę witaminy A. W szczegółowym przeglądzie 22 badań wykazano, że osoby regularnie spożywające pokarmy bogate w beta-karoten posiadają znacznie niższe ryzyko zachorowania na zaćmę.
Zapobieganie cukrzycy
Ponieważ dynia to dietetyczne i syte warzywo, obfitująca w nią dieta skutkuje utratą zbędnych kilogramów, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Działanie to potęgują także fenolowe związki fitochemiczne, które naturalnie obniżają poziom cukru we krwi.
Ocena
- 751 widoków
Dodaj komentarz