Skąd bierze się czkawka po ostrych potrawach?
Image
Niektóre osoby dostają czkawki po spożyciu pikantnej potrawy. Najnowsze badania dowodzą, że za nietypowym zjawiskiem stoi kapsaicyna – związek chemiczny występujący na przykład w papryczkach chili, który może mieć wpływ na zachowanie przepony.
Kapsaicyna jest drażniącym związkiem chemicznym, którego rośliny używają jako mechanizmu obronnego w celu powstrzymania zwierząt przed pożywianiem się nimi. Co ciekawe, ludzie są jedynym gatunkiem, który traktuje tę właściwość jako walor smakowy.
Kapsaicyna wiąże się z receptorem bólowym o nazwie TRPV1, co skutkuje palącym uczuciem w ustach, którego doświadczamy przy spożywaniu papryczek chili. Warto dodać, że receptor bólu stymulowany przez kapsaicynę przechodzi na pewien czas w stan spoczynku, nie odnotowując kolejnych sygnałów. Dlatego kapsaicyna jest niekiedy stosowana w leczeniu bólu u niektórych pacjentów.
Receptory wrażliwe na kapsaicynę znajdują w całym ciele, również w nerwach kontrolujących przeponę. Mimowolne skurcze przepony powstają u niektórych osób w wyniku spożycia ostrych papryczek chili. Na szczęście cząsteczki kapsaicyny obecne w pożywieniu nie mają długiej trwałości i są szybko wchłaniane i rozbijane przez żołądek i jelita.
Ocena
- 16295 widoków
Dodaj komentarz