Skąd wzięła się moda na dietę ketogeniczną?
Image
Dieta ketogeniczna jest obecnie najpopularniejszą na świecie – praktykują ją ludzie, którzy chcą szybko i efektywnie schudnąć. Jednak co właściwie kryje się za nazwą dieta ketogeniczna? Jest to dieta niskowęglowodanowa, która kładzie nacisk na spożywanie umiarkowanych ilości białka na rzecz obfitych ilości tłuszczu, takich jak awokado oraz sery.
Dietetycy odkryli, że jeśli mocno ograniczy się spożycie węglowodanów, organizm zaczyna spalać zmagazynowaną tkankę tłuszczową poprzez proces zwany ketozą. Aby nasze ciało weszło w taki stan, wystarczy około 2 dni stosowania diety.
Szybka utrata wagi podczas niskiego spożycia węglowodanów to nie jedyna zaleta diety ketogenicznej - posiada ona także wielu zwolenników ze względu na to, że nie wymaga żadnego liczenia kalorii.
Jedynym aczkolwiek kluczowym obostrzeniem podczas stosowania diety ketogenicznej jest podliczanie liczby spożywanych węglowodanów, białka oraz tłuszczu, które znajdują się w jedzeniu. Podczas badań dowiedziono, że najlepsze efekty w odchudzaniu można osiągnąć podczas spożywania mniej niż 20 g węglowodanów dziennie.
Na diecie ketogenicznej aż 60-80% jadłospisu powinny stanowić tłuszcze. Następnie dopuszcza się około 1 g białka na 1 kg masy ciała. Jeśli chodzi o węglowodany, większość osób decyduje się na ich spożycie o dziennej wartości 20-50 g.
Należy jednak wiedzieć, że tak niskie spożycie węglowodanów wcale nie stanowi prostego zadania. Wystarczy na przykład spożyć zbyt dużą porcję owoców i już organizm będzie spalać dostarczone węglowodany zamiast tłuszczu. Nawet mięso musi być spożywane z umiarem, a całkowitemu wykluczeniu podlega większość wędlin oraz panierek.
Mimo wszystko dietetycy podchodzą ostrożnie do nowej mody w odchudzaniu. Faktem jest, że dieta przynosi szybkie efekty, jednak jak wielu twierdzi, nie ma nic zdrowego w trwałym eliminowaniu z jadłospisu całej grupy żywnościowej.
Ocena
- 509 widoków
Dodaj komentarz