Kategorie:
Do tej pory, po obraniu pomarańczy skórkę wyrzucaliśmy do kosza, jednak być może w świetle najnowszych badań powinniśmy zmienić tę praktykę. Jak się okazuje, skórka pomarańczy także jest pożywną częścią tego owocu i może posiadać wiele właściwości zdrowotnych.
Witamina C odpowiada za wzmocnienie naszego układu odpornościowego, chroniąc w ten sposób organizm przed wieloma chorobami. Podobnie jak w przypadku miąższu pomarańczy, jej skórka także obfituje w witaminę C.
Co ciekawe, spożywanie skórki pomarańczy może pomóc w leczeniu niestrawności. Jak w przypadku wielu owoców i warzyw, skórka pomarańczy jest bogata w błonnik, który usprawnia funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego.
Skórka pomarańczy zawiera także wysokie stężenie przeciwutleniacza, zwanego hesperydyną, który pomaga w regulacji poziomu cholesterolu oraz wspomaga leczenie nadciśnienia. Dlatego też mogą spożywać ją osoby, które posiadają problemy z wysokim ciśnieniem krwi lub podwyższonym poziomem cholesterolu.
Ponieważ skórka pomarańczy jest bogata w błonnik i jednocześnie posiada niską zawartość kalorii, może być spożywana przez osoby na diecie. Żucie skórki pomarańczy to również prosty sposób na odświeżenie oddechu, czyli alternatywa dla gumy do żucia.
W przypadku zdecydowania się na spożywanie skórki pomarańczy konieczne jest dokładne mycie owocu, a najlepiej spożywać taki, który pochodzi z upraw ekologicznych. W ten sposób mamy pewność, że razem z pomarańczą nie spożywamy jednocześnie szkodliwych oprysków.
Skomentuj