Słodkie napoje bardziej szkodliwe dla cukrzyków niż słodkie przekąski

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Uważa się, że powszechne wprowadzenie w latach 70. fruktozowego syropu kukurydzianego do żywności i napojów zbiegło się z dramatycznym wzrostem częstotliwości występowania cukrzycy oraz otyłości. Wiele ostatnich badań charakteryzuje metaboliczne skutki spożywania tego rodzaju fruktozy i porównuje je z następstwami spożycia innych cukrów.

 

Pomimo wielu badań wciąż nie jest do końca jasne, czy fruktoza jest bardziej szkodliwa od sacharozy, ponieważ zwykle oba cukry są stosowane w przetworzonych produktach spożywczych. Wiadomo za to, że ponad 400 mln ludzi na całym świecie cierpi na cukrzycę, a wiele dodatkowych milionów cierpi z powodu podobnych chorób metabolicznych.

 

Konsorcjum kanadyjskich naukowców wysnuło nowe wnioski na podstawie metaanalizy 155 badań oceniających wpływ różnych rodzajów cukru na kontrolę poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą oraz u zdrowych osób. Zdaniem badaczy większość żywności zawierającej fruktozę nie ma szkodliwego wpływu na kontrolę glikemii. Jednak niektóre źródła pożywienia mają ten szkodliwy wpływ i w większości są to słodkie napoje.

Naukowcy zauważyli, że słodzone cukrem napoje, a także soki owocowe, wykazują najbardziej znaczącą korelację ze słabą kontrolą glikemii w organizmie. Wyniki te mogą pomóc w opracowaniu zaleceń dotyczących odpowiednich źródeł fruktozy w żywności cukrzyków.

 

Pomimo kilku dobrze nagłośnionych badań, których wyniki wskazywały na fruktozę jako najniebezpieczniejszą dla zdrowia sercowo-naczyniowego oraz metabolicznego, substancja sama w sobie nie ma niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie. Wobec tego istotna jest jedynie jej ilość, która w przypadku słodkich napojów oraz soków bardzo łatwo może zostać przekroczona.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj