Sok pomarańczowy znacznie obniża ryzyko zachorowania na demencję w podeszłym wieku

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Picie soku pomarańczowego każdego ranka może zapobiegać demencji. Naukowcy prześledzili dietę ponad 28 tys. mężczyzn w wieku od 51 do 70 lat i odkryli związek pomiędzy zmniejszeniem ryzyka demencji a piciem soku pomarańczowego.

 

Łącznie 27 842 mężczyzn było zaangażowanych w badanie, które obejmowało okres od 1986 do 2002 roku. Badacze korzystali z kwestionariuszy, zbieranych co cztery lata w celu zgromadzenia danych na temat diety, w szczególności częstotliwości spożywania owoców i warzyw.

 

Okazało się, że ogólnie zdrowe odżywianie może zmniejszyć ryzyko demencji. Ludzie, którzy regularnie spożywali warzywa i owoce, okazali się o 17% mniej podatni demencję i o 34% procent rzadziej występowały u nich problemy z pamięcią.

U osób pijących codziennie sok pomarańczowy różnica była znacząca. Mężczyźni, którzy codziennie spożywali ten napój, mieli o 47% mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia demencji, niż mężczyźni, którzy spożywają jedynie jedną porcję owoców miesięcznie.

 

Naukowcy ostrzegli jednak, że picie soku pomarańczowego i zdrowe odżywianie nie przywróci funkcji mózgu, które zostały już utracone. Badanie pokazuje tylko związek pomiędzy piciem soku pomarańczowego a zapobieganiem ryzyku demencji.

Wiek nadal stanowi główny czynnik ryzyka dla zmian w strukturze mózgu oraz utracie pamięci i funkcji poznawczych. Nadal nie ma lekarstwa na demencję, lecz istnieją leki, które tymczasowo poprawiają lub stabilizują utratę pamięci.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Skomentuj