Spożycie brokułów pomaga w walce z cukrzycą typu 2
Image
Brokuły to warzywa krzyżowe, które są bogate w witaminy, błonnik czy fitochemikalia, pomagające w walce z chorobami, w tym z cukrzycą typu 2. Głównie dzięki występującemu w nich sulforafanowi brokuły są naturalnym lekiem pozwalającym kontrolować poziom cukru przy cukrzycy, na którą cierpi około 450 mln osób na świecie.
Rezultat badań pokazuje, że sulforafan - związek chemiczny występujący naturalnie w warzywach krzyżowych (a szczególnie znajdujący się w dużych ilościach w brokułach) może odwrócić chorobę. Wykonano eksperyment medyczny na szczurach, w którym ten składnik przyczyniał się do redukcji produkowania glukozy przez komórki wątroby (hepatocyty).
"Sulforafan odwrócił chorobę w wątrobach zwierząt cierpiących na cukrzycę i obniżył nadmierną produkcję glukozy i jej nietolerancję przez wielkość porównywalną do metforminy" - mówi badaczka Annika Axelsson z Uniwersytetu w Lund, w Szwecji.
Warto dodać, że 15% osób przewlekle cierpiących na cukrzycę typu 2 nie może przyjmować metroforminy, ponieważ naraża się przez to na ryzyko uszkodzenia nerek.
Naukowcy opracowali ponadto sygnaturę cukrzycy typu 2, opierając się o 50 genów, a później rozpatrzyli bazę 3 852 związków, które teoretycznie mogłyby odwrócić chorobę. Następnie podali skoncentrowany sok z brokułów 97 osobom, które cierpiały na cukrzycę typu 2. Uczestnicy byli podzieleni na 2 grupy - tych, co spożywali placebo oraz tych, co pili zagęszczony sok z brokułów. Badania wykazały, że u pacjentów z otyłością spożywających sok z brokułów poprawiło się stężenie glukozy na czczo w porównaniu z osobami przyjmującymi placebo. Dodatkowo sulforafan reglował poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u pacjentów z otyłością i nieuregulowaną cukrzycą typu 2.
Ocena
- 946 widoków
Dodaj komentarz