Spożywanie cebuli i czosnku może chronić przed rakiem piersi

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W jednym z badań przeanalizowano wpływ diety kobiet na ryzyko wystąpienia nowotworu piersi. Naukowcy sugerują, że czosnek i cebula mogą znacznie zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi. Bogate w smaku, ostre warzywa są w stanie zapobiegać chorobom takim, jak cukrzyca, choroby serca i, zgodnie z najnowszymi dowodami, także nowotwory. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Nutrition and Cancer.

Kilka wcześniejszych badań powiązało już spożywanie cebuli oraz czosnku z niższym ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego, raka żołądka oraz raka prostaty. Jak wskazują najnowsze badania przeprowadzone przez Uniwersytet Buffalo, regularne jedzenie tych warzyw może chronić kobiety także przed rakiem piersi. Do takich wniosków doszli naukowcy analizując modele żywieniowe kobiet z Portoryko. Używa się tam popularnej przyprawy „sofrito”, tradycyjnego sosu portorykańskiego, który bazuje w głównej mierze na czosnku i cebuli.

Zespół baczy wykorzystał dane szpitalne oraz kliniczne do zidentyfikowania 314 kobiet w wieku od 30 do 79 lat, które chorowały na raka piersi w latach 2008-2014. Naukowcy wykorzystali również dane medyczne na temat 364 kobiet niechorujących na raka, które wybrano na podstawie wieku oraz obszaru zamieszkania. Uczestniczki wypełniły szczegółowy kwestionariusz żywieniowy, w którym uwzględniono m.in. spożycie cebuli i czosnku.

 

Badacze są zdania, że kobiety, które regularnie spożywały sofrito bazujące na cebuli i czosnku, aż o 67% rzadziej chorowały na raka piersi. W wynikach uwzględniono zmienne takie jak wiek, wykształcenie, rodzinna historia chorobowa, wskaźnik BMI, nałogi i wiele innych. Mimo to odnotowano wyraźny związek między umiarkowanym lub wysokim spożyciem cebuli i czosnku, a rzadszym chorowaniem na raka piersi.

Chociaż badanie miało charakter wyłącznie obserwacyjny i trudno jest wyjaśnić mechanizmy leżące u podstaw wysnutych przez badaczy wniosków, to specjaliści sformułowali już pewne teorie. Prawdopodobnie to przeciwutleniacze oraz związki siarki organicznej przyczyniają się do działania przeciwnowotworowego cebuli oraz czosnku. Ze względu na ograniczoną grupę badawczą naukowcy chcą powtórzyć swoją analizę na danych medycznych kobiet z innych krajów.

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)

Skomentuj