Spożywanie chilli oraz marihuany może pomóc w leczeniu cukrzycy

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Naukowcy odkryli, że zarówno chilli, jak i marihuana, zawierają związek, który pomaga uspokoić układ odpornościowy jelit. Ma to zredukować stany zapalne w przewodzie pokarmowym, a odkrycie może doprowadzić do opracowania nowych metod leczenia cukrzycy typu 1, zapalenia jelita grubego oraz zapalenia jelit.  

 

Naukowcy z Uniwersytetu w Connecticut podawali myszom kapsaicynę, związek chemiczny znajdujący się w papryce chilli. Odkryto, że myszy spożywające przyprawy rzadziej doświadczały stanów zapalnych w jelitach. Co więcej, u myszy karmionych kapsaicyną udało się wyleczyć cukrzycę typu 1.

 

Kapsaicyna związała się z receptorem zwanym TRPV1, który znajduje się w obrębie przewodu pokarmowego, został wówczas utworzony związek o nazwie anandamid, który jest chemicznie podobny do kannabinoidów występujących w marihuanie.



Odkryto, że anandamid zmniejsza zapalenie jelit myszy, działając kojąco na ich system odpornościowy. Reaguje także z innym receptorem, który wytwarza rodzaj makrofagów, komórek odpornościowych, które zmniejszają stan zapalny.

 

Im wyższy poziom anndamidu, tym wyższe poziomy zawartości makrofagów w całym przewodzie pokarmowym, także w przełyku, żołądku oraz trzustce. Badania sugerują, że to właśnie efekt ochronny anandamidu może pomóc w przeprowadzeniu terapii leczniczej chorych na cukrzycę typu 1.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika Paweł

Muszę pokazać ten artykuł

Muszę pokazać ten artykuł żonie ona wciąż mi marudzi, żebym nie jadł tyle czyli co do marihuany mamy podobne zdanie Smile Przeglądałem ostatnio blog o depresjach i problemach psychicznych i możę, żeby ludzie palili więcej ma.... to by sobie lepiej radzili z problemami Smile

0
0

Skomentuj