Spożywanie drobiu może zwiększać ryzyko nowotworów

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wyniki nowego badania wykazały, że spożywanie kurczaka może prowadzić do podwyższenia ryzyka zachorowania na raka. W nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Journal of Epidemiology and Community Health badacze z Oxford University w Wielkiej Brytanii poddali analizie 475 tys. Brytyjczyków.

Badacze przeanalizowali dane z lat 2014–2016. Analizie poddano dietę uczestników, a także ich schorzenia. U około 23 tys. uczestników zdiagnozowano później raka. Naukowcy odkryli związek między spożywaniem mięsa kurczaka a zwiększonym ryzykiem wystąpienia chłoniaka nieziarniczego. Nowotwór atakuje układ limfatyczny, który pełni funkcję odpornościową organizmu.

Guzy chłoniaka nieziarniczego powstają z limfocytów. Pierwsze objawy choroby to obrzęk węzłów chłonnych, uporczywe zmęczenie, ból brzucha lub obrzęk, gorączka, nocne poty, utrata masy ciała, a także ból w klatce piersiowej i problemami z oddychaniem.

Badanie wykazało również związek między jedzeniem mięsa drobiowego a zwiększonym ryzykiem czerniaka złośliwego i raka prostaty u mężczyzn.

 

Główny autor badania, A. Kruppel napisał: „Spożycie drobiu było związane z ryzykiem wystąpienia czerniaka złośliwego (HR na przyrost 30 g na dzień przy spożyciu 1,20, 95% CI 1,00 – 1,44), raka prostaty (1,11; 1,02 –1,22) i chłoniaka nieziarniczego (1,26; 1,03 – 1.55)”.

Naukowcy mają nadzieję przeprowadzić dalsze badania, które pozwolą rzucić więcej światła na związek pomiędzy spożyciem drobiu a nowotworami.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj