Spożywanie kawy poprawia szanse przeżycia przy zaawansowanym raku jelita grubego
Image

To dobrze znany fakt oparty na wynikach prawie trzynastu lat badań naukowców z amerykańskiego Dana - Farber Cancer Institute w Bostonie. Nieoczekiwane wyniki odzwierciedlają obserwacje dużej liczby pacjentów z zaawansowanymi guzami jelita grubego (rak jelita grubego). Okazało się, że im więcej człowiek pił kawy, tym lepsze było jego rokowania. Dotyczyło to również tych, którzy pili kawę bezkofeinową.
Dane pozyskane z badań zostały opublikowane przez naukowców z Dana - Farber Cancer Institute w Bostonie. Odkrycia pokazują, że picie kilku filiżanek kawy dziennie wiązało się z dłuższą oczekiwaną długością życia i mniejszym ryzykiem zaostrzenia choroby w przerzutowych guzach jelita grubego. Wyniki są zgodne z wcześniejszymi ustaleniami, że regularne spożywanie kawy poprawiało rokowanie u osób z rakiem okrężnicy bez przerzutów.
W najnowszym badaniu wzięło udział 1171 osób, które otrzymały już leczenie i przekazały naukowcom dane na temat diety i częstotliwości posiłków. Wśród osób, które deklarowały picie 2 - 3 filiżanek kawy dziennie, oczekiwana długość życia i rokowania były lepsze. Jeszcze lepsze wskaźniki miały ci, którzy spożywali więcej napoju, tj. więcej niż cztery filiżanki dziennie. Jednocześnie korzyści utrzymywały się z kawą kofeinową i bez niej.
„Kilka związków zawartych w kawie ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i uczulające, które mogą działać na raka” - skomentował wyniki współautor badania Chen Yuan.
Jak dotąd naukowcy nie potrafią jednak wymienić dokładnych mechanizmów tego efektu i mają nadzieję, że dalsze badania je ujawnią. W międzyczasie podkreślają, że mimo wyników obserwacji potrzeba więcej danych, aby kompetentnie rekomendować pacjentom wysokie spożycie kawy jako potencjalnego narzędzia w leczeniu raka jelita grubego.
- Dodaj komentarz
- 345 widoków