Spożywanie oliwy z oliwek może zapobiec chorobie Alzheimera
Kategorie
Image
Źródło: pixabay.com
Alzheimer jest chorobą neurodegeneracyjną, której nie można wyleczyć. Nowe badania sugerują, że spożywanie tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, kluczowego składnika diety śródziemnomorskiej, może chronić mózg przed objawami choroby Alzheimera.
Zespół naukowy z Wyższej Szkoły Medycyny Lewisa Katza w Temple University badał wpływ spożywania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na procesy poznawcze oraz zdrowie mózgu u myszy z chorobą Alzheimera.
Myszy karmione dietą zawierającą tłoczoną na zimno oliwę z oliwek posiadały znacznie lepsze wyniki w badaniach zdolności poznawczych. Analizowano również tkanki mózgowe zwierząt, a badania wykazały znaczące różnice w ich wyglądzie oraz funkcjonowaniu komórek mózgowych.
U zwierząt z dietą wzbogaconą w oliwę z oliwek integralność synaps, czyli części komórek mózgowych ułatwiających komunikację pomiędzy neuronami, była znacznie lepiej zachowana. Oprócz tego w tkance mózgowej odnotowano wzrost autofagii – trawienia przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury, co eliminuje toksyczne zanieczyszczenia.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 161 widoków