Spożywanie oliwy z oliwek może zapobiec chorobie Alzheimera

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Alzheimer jest chorobą neurodegeneracyjną, której nie można wyleczyć. Nowe badania sugerują, że spożywanie tłoczonej na zimno oliwy z oliwek, kluczowego składnika diety śródziemnomorskiej, może chronić mózg przed objawami choroby Alzheimera.

 

Zespół naukowy z Wyższej Szkoły Medycyny Lewisa Katza w Temple University badał wpływ spożywania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na procesy poznawcze oraz zdrowie mózgu u myszy z chorobą Alzheimera.

 

Myszy karmione dietą zawierającą tłoczoną na zimno oliwę z oliwek posiadały znacznie lepsze wyniki w badaniach zdolności poznawczych. Analizowano również tkanki mózgowe zwierząt, a badania wykazały znaczące różnice w ich wyglądzie oraz funkcjonowaniu komórek mózgowych.



U zwierząt z dietą wzbogaconą w oliwę z oliwek integralność synaps, czyli części komórek mózgowych ułatwiających komunikację pomiędzy neuronami, była znacznie lepiej zachowana. Oprócz tego w tkance mózgowej odnotowano wzrost autofagii – trawienia przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury, co eliminuje toksyczne zanieczyszczenia.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj