Spożywanie orzechów hamuje wzrost komórek nowotworowych

Kategorie: 

Źródło: Flickr/naomii.tumblr.com/CC BY-ND 2.0

Od dawna wiadomo, że orzechy mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Posiadają duże ilości magnezu, który ma istotne znaczenie dla naszego samopoczucia. Jednak orzechy, jak pokazują najnowsze badania, potrafią również chronić nas przed nowotworami.

 

Naukowcy z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie przebadali wpływ 5 rodzajów orzechów na linie komórkowe. Były to orzechy makadamia, orzechy laskowe i włoskie, migdały i pistacje. Najpierw sztucznie przetrawiono je w probówkach, po czym analizowano wpływ papki na linie komórkowe. Wykazano, że dzięki orzechom, nastąpił wzrost aktywności dwóch enzymów ochronnych - dysmutazy ponadtlenkowej oraz katalazy, a także wywołana została apoptoza, czyli zaprogramowana śmierć komórek nowotworowych.

 

Od dawna wiedzieliśmy, że orzechy posiadają duże ilości związków, które mają pozytywny wpływ na nasze serce i układ sercowo-naczyniowy, oraz chronią przed nadwagą i rozwojem cukrzycy. Jednak aż do teraz nie wiedzieliśmy na czym polegał ten korzystny wpływ. Naukowcy udowodnili, że wszystkie rodzaje przebadanych orzechów chronią nas przed nowotworami.

 

Warto więc pamiętać, że przy chorobie nowotworowej należy zadbać przede wszystkim o dietę, w której absolutnie nie może zabraknąć orzechów, a także czosnku, miodu i różnych rodzajów przypraw.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj