Kategorie:
Zespół z Marshall University w USA wykazał, że spożywanie 57 g orzechów włoskich dziennie przez około dwa tygodnie znacząco zmienia ekspresję genów w zdiagnozowanym raku piersi.
Pracownicy University of Marshall (West Virginia, USA) doszli do wniosku, że spożycie orzechów może działać jako czynnik hamujący wzrost i rozwój raka piersi. Grupa naukowców kierowana przez Elaine Hardmana, profesor z Wydziału Nauk Biomedycznych na Uniwersytecie Marshalla, odkryła, że spożywanie 57 gramów orzechów włoskich dziennie przez około dwa tygodnie znacząco zmieniło ekspresję genów w zdiagnozowanym raku piersi.
To pierwsze dwuczęściowe badanie kliniczne jest najnowszą pracą z serii badań związanych z połączeniami dietetycznymi orzecha włoskiego i wzrostem guza, przeżyciem i przerzutami w raku piersi. Odpowiedni artykuł naukowców opublikowano w czasopiśmie Nutrition Research.
„Spożywanie orzechów włoskich spowolniło wzrost guza piersi i zmniejszyło ryzyko raka piersi u myszy. Opierając się na tych wynikach, nasz zespół postawił hipotezę, że spożywanie orzechów zmienia ekspresję genów w patologicznie potwierdzonych formach raka piersi u kobiet w kierunku, który zmniejszy wzrost guza i przeżycie raka piersi ” - mówi Hardman.
W tym pierwszym badaniu klinicznym wybrano kobiety z guzami gruczołu sutkowego wystarczająco dużymi do biopsji w celu przeprowadzenia badań i patologii. Potem zostały one losowo podzielone na grupę spożywającą orzechy i grupę kontrolną. Natychmiast po biopsji jedna grupa zaczęła spożywać dwie uncje (57 gramów) orzechów włoskich dzień przed kolejną operacją. Badania patologiczne potwierdziły, że nowotwory były rakiem piersi u wszystkich kobiet, które uczestniczyły w badaniu. Podczas operacji (około dwa tygodnie po biopsji) pobrano dodatkowe próbki chorych tkanek.
Zmiany ekspresji genów w pobranej próbce w porównaniu z poziomami wyjściowymi określono u każdej kobiety, która spożywała i nie spożywała orzechów włoskich.
„Nasze wyniki potwierdzają hipotezę, że u ludzi spożycie orzecha włoskiego może hamować wzrost i przeżycie raka piersi. Jednak kliniczne potwierdzenie, że jedzenie orzechów włoskich zmniejsza ryzyko raka piersi lub nawrotu raka piersi, będzie wymagało dodatkowych badań w ramach większego projektu ”- mówi Hardman.
Profilowanie ekspresji sekwencjonowania RNA wykazało, że ekspresja 456 zidentyfikowanych genów została znacząco zmieniona w guzie z powodu spożycia orzecha włoskiego. Analiza wykazała aktywację szlaków, które promują apoptozę (regulowany proces programowanej śmierci komórek) i adhezję komórek (zdolność komórek do sklejania się ze sobą i z różnymi substratami) oraz hamowanie szlaków promujących proliferację i migrację komórek.
Skomentuj