Spożywanie przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Naukowcy przeanalizowali istniejące badania, łączące spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa z rakiem piersi. Okazało się, że kobiety spożywające przetworzone mięso mają o 9% wyższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż te, które nie spożywają go wcale. Wyniki opublikowano w czasopiśmie International Journal of Cancer.

 

W 2015 r. Światowa Organizacja Zdrowia sklasyfikowała boczek, szynkę i kiełbasę jako czynniki rakotwórcze grupy 1, czyniąc je równie niezdrowymi jak palenie i picie alkoholu. Dotychczasowe badania łączyły te produkty z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego, trzustki i prostaty. Aby sprawdzić, czy przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka piersi u kobiet, naukowcy przeprowadzili badania, w których wziął udział ponad milion kobiet, z których 37 tys. miało raka piersi.

Wysokie spożycie przetworzonych produktów mięsnych wiązało się również z wyższym ryzykiem wystąpienia raka piersi, szczególnie po menopauzie. Co ciekawe, badania wykazały, że wyższe spożycie czerwonego mięsa nie ma wpływu na rozwój nowotworu.

 

Według Centers for Disease Control and Prevention, rak piersi jest drugim najczęściej występującym nowotworem u kobiet w Stanach Zjednoczonych. Każdego roku diagnozuje się chorobę u około 237 tys. kobiet.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj