Spożywanie sosu sojowego może wydłużać życie

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Na podstawie nowego badania przeprowadzonego na dużą skalę w Japonii stwierdzono, że sfermentowane produkty sojowe mogą przyczyniać się do niższego ryzyka śmierci. Choć badanie miało wyłącznie charakter obserwacyjny, wnioski, których dostarczyło, można uznać za wysoce interesujące.

 

Soja stanowi w Azji bardzo popularny pokarm, który jest tam uprawiany już od czasów starożytnych. W ciągu ostatnich dziesięcioleci roślina z rodziny bobowatych podbija również rynki spożywcze w krajach zachodnich. Wraz z rosnącym zainteresowaniem naukami o żywieniu badacze starają się ustalić dokładne właściwości prozdrowotne soi.

 

Jedno z badań na temat soi wykazało szczególne działanie prozdrowotne przygotowanych na jej bazie, sfermentowanych produktów. Okazuje się bowiem, że mogą one obniżać ciśnienie krwi, zmniejszając przy tym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Tematem tym zainteresowali się japońscy naukowcy, którzy postanowili powtórzyć badania na znacznie większą skalę. Ich wnioski opublikowano w czasopiśmie naukowym BMJ.

Postanowiono zweryfikować związek między spożywaniem różnych rodzajów produktów sojowych a śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny. Wykorzystano w tym celu dane z 11 publicznych ośrodków zdrowia w Japonii. Dotyczyły one 42 750 mężczyzn i 50 165 kobiet w wieku od 45 do 74 lat. Każda z tych osób wypełniła ankietę dotyczącą jej stylu życia, zdrowia oraz stosowanej diety. Naukowcy śledzili stan zdrowia uczestników przez prawie 15 lat, odnotowując zgony, które miały miejsce w tym czasie.

 

Szczególną uwagę przyciągnęły sfermentowane produkty sojowe, m.in. pasta miso czy sos sojowy. Okazało się bowiem, że osoby, które spożywały soję w formie sfermentowanej, umierały aż o 10% rzadziej z jakichkolwiek przyczyn. Szczególnie niskie ryzyko zgonu dotyczyło przyczyn sercowo-naczyniowych. Szczep bakterii, które towarzyszył procesowi fermentacji, to przede wszystkim Bacillus subtilis. Co ciekawe, związek taki nie istniał w przypadku niesfermentowanej soi, na przykład tofu.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj