Spożywanie winogron poprawia mikrobiom jelit

Image

Źródło: Pixabay.com

Naukowcy doszli do wniosku, że jedzenie winogron zwiększa różnorodność bakterii jelitowych i obniża poziom cholesterolu. Winogrona nie są najbardziej nieszkodliwym pokarmem na naszym stole. Nie zaleca się ich spożywania w przypadku otyłości, zaostrzenia choroby wrzodowej żołądka, cukrzycy, przewlekłych procesów ropnych w płucach, niewydolności serca, której towarzyszy nadciśnienie i obrzęk, a także wzmożona fermentacja w jelicie i zapaleniu okrężnicy.

W kontakcie z zębami dotkniętymi próchnicą, sok winogronowy może przyspieszyć ich niekorzystny proces. Ponadto grona tej rośliny są toksyczne dla psów i mogą powodować ostrą niewydolność nerek, a nawet śmierć.

 

Wiadomo jednak, że winogrona potrafią podnieść poziom tlenku azotu we krwi, zapobiegając tworzeniu się skrzepów krwi. Są również zalecane w stanach takich jak astma, przewlekłe zaparcia i problemy z wątrobą. Okazuje się, że owoc ten jest bogaty w przeciwutleniacze.

 

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego i Wydziału Medycyny w Los Angeles (USA) przeprowadzili własne badania i wykazali, że spożywanie winogron znacznie zwiększa różnorodność bakterii w jelicie człowieka i obniża poziom cholesterolu, a także kwasów żółciowych, które odgrywają integralną rolę w metabolizmie człowieka.

 

Wynik swojej pracy opisali w magazynie Nutrients. Eksperci przeprowadzili eksperyment, w którym uczestnicy spożywali 46 gramów proszku winogronowego dziennie (co odpowiada półtorej szklanki świeżych winogron) przez cztery tygodnie. W tym czasie badani stosowali dietę ubogą w błonnik i polifenole, które znajdują się w winogronach.

 

Miesiąc później naukowcy zmierzyli poziom różnorodności drobnoustrojów w jelitach uczestników za pomocą wskaźnika Shannona, używanego do takich celów. Wśród pożytecznych bakterii, które zwiększyły się w mikrobiomie, znalazła się Ackermansia, znana z korzystnego wpływu na metabolizm glukozy i lipidów oraz integralność błony śluzowej jelit. Uczestnicy zauważyli 6,1 proc. zmniejszenie całkowitego cholesterolu we krwi i 5,9 proc. cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości). Poziomy kwasów żółciowych związanych z metabolizmem cholesterolu spadły o 40,9 proc.

 

Ocena

Średnia: 1 (1 vote)
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
0
0
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Brak głosów.

Dodaj komentarz

Treść tego pola jest prywatna i nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.