Sztuczne słodziki mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Słodziki zyskały dużą popularność, a w wielu domach skutecznie zastąpiły cukier. Jednak mimo wielu badań, wciąż tak naprawdę nie mamy pewności, czy stosowanie słodzików jest bezpieczne. Wydawałoby się, że niewielkie ilości tych związków chemicznych nie powinny nam zaszkodzić. Naukowcy są jednak innego zdania.

 

Przykładowo w Stanach Zjednoczonych, Agencja Żywności i Leków (FDA) uznaje sztuczne słodziki jako nieszkodliwe dla człowieka. Tymczasem najnowsze badania mówią coś zupełnie innego. Naukowcy z Uniwersytetu Ben-Guriona i Uniwersytetu Technologicznego Nanyang wykazali, że popularne słodziki wywierają negatywny wpływ na mikroflorę jelitową.

 

Aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K – większość z nas być może kojarzy przynajmniej część z nich. Są to sztuczne słodziki, które można znaleźć np. w napojach typu „zero” (bez cukru), w wodach smakowych oraz napojach izotonicznych. Badania wykazały, że wymienione wyżej słodziki wywierają toksyczny efekt na bakterie jelitowe już przy bardzo niskim stężeniu na poziomie 1 mg/ml.

Słodziki obecne są w wielu produktach spożywczych, a wielu ludzi spożywa je i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Będąc w sklepie, warto przyjrzeć się etykietom i np. zamiast wody smakowej, wybrać „zwykłą” wodę.

 

Naukowcy, którzy ustalili wpływ zażywania słodzików na bakterie jelitowe, będą kontynuować badania, aby lepiej zrozumieć wpływ tych substancji chemicznych na nasze zdrowie, a także na środowisko.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj