Ta dieta może zmniejszyć spadek zdolności poznawczych po udarze

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Ostatnio głośno zrobiło się o tak zwanej diecie MIND, która rzekomo może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. To jednak nie wszystko, ponieważ niedawno naukowcy odkryli także to, że dieta MIND może zmniejszyć spadek zdolności poznawczych u osób, które doświadczyły udaru.

 

Dieta MIND opiera się na warzywach, orzechach, fasoli, rybach, drobiu, produktach pełnoziarnistych, oliwie z oliwek oraz umiarkowanej konsumpcji wina. Za to pokarmy, których należy unikać to przede wszystkim czerwone mięso, masło, margaryny, sery, ciastka i inne słodycze, a także fast foody.

 

Niedawno odkryto zależność między przestrzeganiem zasad diety MIND a wolniejszym spadkiem zdolności poznawczych u osób, które są po udarze. Wyniki badań zostały zaprezentowane na konferencji naukowej American Stroke Association International Stroke Conference 2018 w Los Angeles w Kalifornii.

Osoby, które przeżyły udar mózgu są dwukrotnie bardziej narażone na wystąpienie demencji. Okazuje się jednak, że stosowanie diety MIND może znacznie opóźnić ten proces. W badaniach na temat diety wzięło udział 106 osób, które doświadczyły udaru mózgu. Stan funkcji poznawczych uczestników oceniano raz w roku przez kolejne 5 lat.

 

Według zespołu badawczego, sumienne przestrzeganie zasad diety MIND wiązało się z istotnie wolniejszym tempem upośledzenia funkcji poznawczych u osób po udarze. Co więcej, wyniki te były niezależne od wieku uczestników i innych dodatkowych czynników.

 

Rezultaty badania są kolejnym dowodem na to, że spożywanie odpowiednych produktów jest w stanie chronić nasze funkcje poznawcze. Jedynym ograniczeniem pozyskanych wyników jest stosunkowo mała próbka badawcza, dlatego naukowcy potrzebują jeszcze kolejnych badań, aby potwierdzić ustalone przez siebie założenia.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj