Umiarkowane spożywanie alkoholu może zapobiegać cukrzycy
Image
Osoby pijące umiarkowane ilości alkoholu trzy lub cztery razy w tygodniu rzadziej stają się cukrzykami względem osób, które nie piją wcale. Wyniki pięcioletniego badania opublikowano w czasopiśmie naukowym Diabetologia i dotyczyło ono picia alkoholu przez ponad 70 tysięcy duńskich mężczyzn i kobiet. Okazuje się, że alkohol zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, jednak tylko spożywany w umiarkowanych ilościach. W tym przypadku częstotliwość wydaje się mieć przewagę nad ilością.
„Nasze ustalenia wskazują na to, że picie alkoholu 3-4 razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy” – twierdzą naukowcy. Badania wykazały, że wypijanie siedmiu kieliszków wina tygodniowo zmniejsza ryzyko cukrzycy o 25 do 30% w porównaniu do osób, które wypijają mniej niż jeden kieliszek wina tygodniowo.
Z kolei piwo wpływało na organizm inaczej ze względu na płeć. Kobiety pijące piwo miały takie samo ryzyko cukrzycy, a mężczyźni wypijający sześć szklanek piwa w tygodniu byli o 21% mniej narażeni na chorobę cukrzycy.
W badaniu brano pod uwagę także inne czynniki – choroby i dietę w rodzinie, wiek, płeć, poziom wykształcenia, aktywność fizyczną, wagę oraz palenie papierosów. Uważa się, że korzystne działanie alkoholu jest związane z obecnością polifenoli w winie, które regulują poziom cukru we krwi.
Chociaż wyniki badania są intrygujące, nie należy zwiększać spożycia alkoholu z ich powodów. Jakakolwiek ilość alkoholu może podnosić ryzyko chorób układu pokarmowego oraz dziesiątek innych dolegliwości zdrowotnych.
Ocena
- 210 widoków
Dodaj komentarz