Uwaga na ocet jabłkowy – ostrzegają eksperci dietetyki

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Ostatnio pojawiły się w środowisku dietetyki opinie na temat tego, że codzienne spożywanie łyżki octu jabłkowego ma być korzystne dla zdrowia, przyspieszając metabolizm. Jednak te informacje spotkały się z szybkim sprostowaniem szerokiego grona ekspertów, którzy twierdzą, że takie praktyki jak najbardziej nie są zdrowe.

 

Ocet jabłkowy, czyli sfermentowany sok jabłkowy, był od lat używany jako środek zapobiegający wielu dolegliwościom i ostatnio odnotowano jego powrót do popularności. Niektórzy zwolennicy octu jabłkowego twierdzą, że może on być używany na złagodzenie zgagi, inni wspominają o jego właściwościach odchudzających. Niestety osoby, które szukają drogi na skróty w zgubieniu zbędnych kilogramów, spożywają ocet w zbyt dużych ilościach, co może być sporym ryzykiem dla zdrowia. 

Dietetycy ostrzegają jednak przed kwasem octu jabłkowego, który spożywany w skoncentrowanej formie może wpływać na wchłanianie niektórych leków, a także powodować niski poziom potasu w organizmie. Zdaniem specjalistów, ocet powinien być spożywany w znacznie mniejszych ilościach, jako dodatek do potraw, ponieważ jego nadmiar może szkodzić zdrowiu.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)

Skomentuj