W jakich pokarmach znajdziemy najwięcej cynku?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Cynk jest składnikiem odżywczym, który odgrywa znaczącą rolę m.in. w funkcjonowaniu układu odpornościowego, gojeniu się ran, syntezie białek i DNA. Nasz organizm nie magazynuje cynku, więc codziennie powinniśmy spożywać pokarmy z jego zawartością. W takim razie które produkty spożywcze stanowią najlepsze źródło cynku?

Dzienne zapotrzebowanie na spożycie cynku różni się w zależności od wieku oraz płci. W przypadku mężczyzn powyżej 14 roku życia jest to 11 mg, kobiet powyżej 14 roku życia 9 mg, kobiet w ciąży 11 mg, a kobiet karmiących piersią 12 mg.

Zdecydowanie najlepszym źródłem pokarmowym cynku są pokarmy pochodzenia zwierzęcego, ponieważ spożywanie białka zwierzęcego wspomaga wchłanianie cynku w jelicie cienkim. Najwięcej znajdziemy go w dzikich ostrygach – w 100 g znajduje się aż 60-90 mg cynku. Oprócz nich dobrym źródłem cynku jest również wątróbko (2,7 mg w 100 g) oraz jajko (0,9 mg w jednej sztuce).

Pokarmy roślinne szczególnie bogate w cynk to z kolei:

  • Boczniaki (0,75 mg w 100 g),
  • grzyby shiitake (7,66 mg w 100 g),
  • pieczarki (0,51 mg w 100 g),
  • kurki (0,71 mg w 100 g),
  • pestki dyni (7,82 mg w 100 g),
  • sezam (7,76 mg w 100 g),
  • ryż dziki (3,35 mg w 70 g suchego produktu),
  • tofu (2,88 mg w 360 g),
  • oraz warzywa strączkowe (2,73 mg w 100 g surowych).

Cynk jest również sztucznie dodawany do produktów takich, jak płatki zbożowe.

 Czym grozi niedobór cynku?

Najczęstsze objawy niedoboru cynku w codziennej diecie wiążą się zwykle z utratą apetytu, biegunką, wypadaniem włosów, słabą odpornością, impotencją lub spowolnionym wzrostem. Pamiętajmy jednak przy tym, że równie groźne jest przedawkowanie tej substancji odżywczej. Wówczas mogą wystąpić podobne objawy: utrata apetytu, biegunka, bóle głowy, nudności, skurcze żołądka oraz wymioty.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj