W zdrowym ciele zdrowy duch. Opracowano dietę, która może zmniejszać ryzyko depresji

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nowe badania dostarczyły kolejnych dowodów na to, że zdrowa dieta jest korzystna nie tylko dla naszego ciała, ale także umysłu. Okazuje się bowiem, że jadłospis bogaty w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji.

 

Podczas 6,5-letnich badań naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush w Chicago odkryli, że pacjenci z nadciśnieniem, którzy stosują zalecaną w takich przypadkach dietę DASH (opierającą się w znacznej mierze na warzywach i owocach przy znacznej eliminacji tłuszczu, cholesterolu i sodu), posiadali mniejsze ryzyko zachorowania na depresję w porównaniu do osób, które prowadziły dowolną dietę.

 

Depresja staje się coraz powszechniejszym problemem – szacuje się, że obecnie na świecie aż 350 mln osób zmaga się z tą chorobą. Jej podstawowymi objawami są uporczywe poczucie beznadziei, smutek, drażliwość, problemy ze snem, tracenie zainteresowania przyjemnymi czynnościami, a nawet myśli samobójcze.

Do najważniejszych czynników ryzyka depresji zalicza się jej wcześniejsze występowanie w rodzinie, traumatyczne doświadczenia życiowe, a także doświadczanie innych chorób. Jednak coraz więcej badań sugeruje, że równie istotny wpływ na depresję może mieć nasze odżywianie.

 

U osób stosujących zdrową dietę w ciągu 6,5 roku, ryzyko depresji zostało zmniejszone o 11%. Głównymi wytycznymi w jadłospisie pacjentów było: spożywanie dużych ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Eliminowano za to pokarmy bogate w cukier oraz tłuszcze nasycone.

 

Stąd prosty wniosek, że tak zwana „dieta zachodnia” – bogata w tłuszcze nasycone, o niskiej zawartości owoców, warzyw i pełnych ziaren – może przyczyniać się do naszego gorszego samopoczucia, a nawet choroby psychicznej.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj