Warzywa kapustne mogą zapobiegać nowotworom jelita grubego

Image

Źródło: pixabay.com

Badania wykazują, że substancje wytwarzane przez warzywa z rodziny kapustnych, takich jak jarmuż, kapusta i brokuły, mogą zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego. Oprócz tego, warzywa te są niezwykle bogate w witaminy i minerały.

 

W badaniu z udziałem myszy, naukowcy z Francis Crick Institute odkryli, że prozdrowotne substancje były uwalniane po strawieniu warzyw. Ten niezwykły związek chemiczny nosi nazwę indolo-3-karbinolu i występuje w roślinach kapustnych.

Image

Badanie, opublikowane w magazynie Immunity, jako pierwsze dostarczyło konkretnych dowodów na to, w jaki sposób związek ten może zapobiegać zapaleniom jelita grubego i rakowi poprzez aktywację białka zwanego AhR.

 

AhR odgrywa rolę „czujnika”, wysyłającego sygnały do ​​komórek odpornościowych i komórek nabłonkowych w jelicie, aby chronić je przed reakcją zapalną. Kiedy myszy były karmione dietą wzbogaconą w indolo-3-karbid, nie rozwinęły zapalenia jelita grubego ani nie zachorowały na raka. Co ciekawe, myszy, u których nowotwór jelita już się rozwinął, miały zmniejszone guzy.

Image

Ze względu na pozytywne wyniki badań, naukowcy mają teraz nadzieję przetestować lek na ludziach. Już w przeszłości twierdzono, że warzywa mogą chronić przed rakiem jelita grubego, jednak ukazało się niewiele badań naukowych na ten temat.

 

Jak widać warto spożywać zielone warzywa nie tylko ze względu na zawartość witamin, lecz również jako naturalny środek zapobiegający chorobom.

 

Ocena: