Warzywa liściaste zmniejszają ryzyko rozwoju demencji

Kategorie: 

freeimages.com

Powszechnie wiadomo, że warzywa są zdrowe. Zwłaszcza codzienne spożywanie porcji warzyw liściastych znacznie zmniejsza ryzyko rozwou demencji. Jak podaje The Telegraph, naukowcy z Ruch University doszli do takiego wniosku po wykonaniu oceny diety i stanu umysłu 950 starszych ludzi.


Uczestników badania, ze średnią wieku 81 lat, poddano 19 testom w celu oceny stanu ich umysłu oraz zapytano, które z wymienionych na liście 144 produktów i napojów włączają do swojej diety.


Okazało się, że starsze osoby, które spożywały np. jarmuż, czy szpinak raz-dwa razy dziennie, rzadziej wykazywały oznaki utraty władz umysłowych. Wyniki badania pozwoliły również ustalić, że taka dieta spowolniła degradację psychiczną średnio o 11 lat.


Zdaniem naukowców warzywa to prosty i tani sposób, który może zmienić życie tysięcy ludzi. Uważają oni, że warzywa liściaste wywierają pozytywny efekt dzięki wysokiej zawartości witamin i wielu innych pożytecznych substancji (witamina K, kwas foliowy, luteina, beta-karoten i in.).

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Skomentuj