Według uczonych wszyscy jedzą jabłka nieprawidłowo

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com, ABC News

Naukowcy z Politechniki w Graz odkryli, że sposób w jaki zazwyczaj jemy jabłka może być nieprawidłowy. Według nowego badania, pożyteczne składniki i bakterie znajdują się również w szypułce i nasionach owocu.

Wśród pożytecznych składników znajdujących się m. in. pestkach są bakterie Lactobacillus – składnik probiotyków, który może pomóc w niektórych schorzeniach, takich jak zaburzenia trawienne.

 

Nukowcy przeanalizowali jabłka zakupione w sklepie oraz owoce pochodzące z upraw ekologicznych pod kątem obecności bakterii. Badaniu zostały poddane wszystkie części jabłka, od łodygi jabłka po skórkę, miąższ i nasiona.

 

Zarówno jabłka zakupione w sklepie, jak i organiczne zawierały łącznie mniej więcej tyle samo bakterii. Najbogatsze w pożyteczne składniki były pestki, które są zazwyczaj wyrzucane po zjedzeniu soczystego miąższu. Badanie wykazało, że pomijanie środka jabłka może zmniejszyć liczbę spożywanych drobnoustrojów z ponad 100 milionów do 10 milionów.

Badanie wykazało również, że jabłka ekologiczne miały bardziej zróżnicowaną i równomiernie rozłożoną kulturę bakteryjną w porównaniu do jabłek z marketu, a także, że bakterie te mają pozytywny wpływ na zdrowie. Oznacza to, że jedzenie organicznych jabłek w całości może być najbardziej korzystne dla flory bakteryjnej jelit.

 

Badacze przestrzegają jednak, że spożywanie bardzo dużej ilości pestek jabłek może być niekorzystne dla zdrowia, ponieważ zawierają one zawierają związek chemiczny znany jako amigdalina, który wytwarza cyjanek, gdy nasiona są kruszone i spożywane. Nawet małe ilości cyjanku mogą spowodować ostre zatrucie.

 

Niemniej jednak, w niewielkich ilościach jedzenie pestek oraz szypułki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i jest zdecydowanie zdrowszą opcją, niż zjedzenie samego miąższu.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Skomentuj